«Så langt» – ingen garanti ennå

Foto av Judita Grigelytė (VŽ)

Admiral Rob Bauer, leder av NATOs militærkomité på besøk i Litauen, sa i går at Alliansen ennå ikke har sett noen tegn på at Russland, som konsentrerer sine styrker i Hviterussland, prøver å angripe de baltiske statene. , inkludert Litauen. Imidlertid lar de militære øvelsene som ble lansert i vår nærhet, som Russland har lansert titusenvis av tropper og våpen til, oss ikke roe ned, derfor har den litauiske hæren økt beredskapsnivået på grunn av starten av øvelsene i Hviterussland . Andre NATO-tropper bør også ankomme landet vårt.

Forsvarets sjef Valdemaras Rupšys forklarte i går at militære styrker er konsentrert på de riktige stedene og deres responstid er redusert for å svare på trusler som oppstår.

«Det (nødvendige) årvåkenhetsnivået (…) slik at vi kan reagere på en endret situasjon eller en potensiell trussel mot oss og være på rett sted med den kompetansen vi trenger», sa generalløytnanten.

Bauer forsikrer at NATO fortsatt ikke ser Russlands intensjon om å sette i gang et angrep på Alliansen, verken direkte eller gjennom Hviterussland. Han får også hjelp av sjefen for de litauiske væpnede styrker.

«Bare fordi NATO-styrker er utplassert i Litauen, ville det være uansvarlig å true oss direkte, jeg vil til og med si dumt. Dette vil radikalt endre situasjonen ikke i regionen, men i verden for øvrig,» la han til.

Men neppe noen vil hjelpe til med å avfeie at de aggressive naboene i øst faktisk vil ha litt sunn fornuft i tankene. Retorikken på den siden gjør det klart at Russland mener de har rett til å bestemme andre lands skjebne gjennom de mest absurde manipulasjoner på et historisk spørsmål.

Den nådeløse mobiliseringen av den russiske hæren nær den ukrainske grensen fortsetter å skape en gåte om en mulig / umulig militær invasjon av «broderlandet». Selv den mest erfarne tipperen i verden kan kanskje ikke gjette hva som skjer i Vladimir Putins sinn, spesielt hva som vil skje med ham i morgen eller i overmorgen.

Forresten, under et besøk i Beijing åpnet en annen diktator skuldrene: lederen av Kinas kommunistparti, Xi Jinping, som vert for Kreml, som ble tvunget til å forbli i stillingen for livet. «Kina er imot ytterligere NATO-utvidelse,» sa den «evige» kineseren.

Så lenge den kinesiske herskeren holder planene sine i sjakk, er Putins neste søyle, dessverre, i fullstendig uorden. Mest bekymringsfullt er at hviterussiske Aliaksandr Lukasjenko, som ønsker å holde seg i live for enhver pris i presidentskapet, blir stadig mer overrasket over skuffelsene sine. Det ser ut til at diktatoren i Hviterussland, klar til å selge sin sjel til enhver djevel, ikke er i dager, men i timer. Den truer med at Russland vil henvende seg til Europa for gass, vil riste knyttneven mot de baltiske statene, stille spørsmål ved deres uavhengighet, begynne å vakle over NATOs trussel mot Russland og så videre. Og han snakker fortsatt for Russland. Kanskje han allerede har myndighet til å gjøre det.

I går så vi en annen fase av denne farsen: den «betydelige» diktatoren sa at han ikke utelukker muligheten for at den felles militærøvelsen «Alliansen» organisert av Russland og Hviterussland under visse omstendigheter kan rettes mot Ukraina og NATO. . Ifølge ham er et slikt scenario mulig «hvis noen prøver å slippe ut mer enn droner fra Ukrainas territorium».

Det ville vært mulig å ikke ta for mye oppmerksomhet til vitsene til Putins leiemorder, hvis det ikke var for «oppdraget» til en stor russisk hær i Hviterussland. Den russiske viseforsvarsministeren Alexander Fomin kunngjorde i forrige måned at Russland og Hviterussland hadde begynt en to-trinns «overhaling av unionens statlige responsstyrke», som vil vare frem til 20. februar. Ifølge ham sendes 12 russiske Su-35 jagerfly, S-400 og Pancir S luftvernsystemer til Hviterussland.

Selv om Moskva ikke har opplyst hvor mange russiske soldater som deltar i øvelsen, er det anslått at det er flere titusener. Og de kan alle «slå rot» her i lang tid. Sjefen for de litauiske væpnede styrkene er ikke i tvil om det – V. Rupšys erklærte seg «dypt overbevist» om at en del av de russiske troppene ville forbli i landet etter øvelsen i Hviterussland.

«Hvilke enheter som vil forbli eller hvilke styrkeenheter som vil forbli er et annet spørsmål her. Vi fokuserer alltid på manøvreringsenheter, men støtteenheter må sannsynligvis settes inn først for å planlegge og muliggjøre bakketropper. Derfor, hvis logistikkenheter, luftvern og ingeniørarbeid var å forbli der, ville det radikalt endre situasjonen i Hviterussland», sa generalen.

Men ifølge ham er det foreløpig ingen direkte trusler mot Litauens sikkerhet fra Hviterussland.

Det er imidlertid ukjent hva og hvordan Russland (med støtten tilbudt av Lukasjenko) planlegger for Ukraina. Analytikere vurderer en rekke scenarier, «planlegger» mulige datoer for en mulig invasjon, beregner hvor mye kraft som vil være nødvendig for å gjøre det, og så videre. Vestlige etterretningsrapporter har avslørt planer (og ingen vet hvor mange andre russere som har sett for seg) om å organisere provokasjoner i Ukraina for å «ha rett til å forsvare russisktalende».

Selv om ingen i normale stater lenge har trodd på disse historiene om «mørbankede russere», gjør Putin fortsatt den samme oppskrapte propagandarekorden. Riktignok i det siste trenger det ikke engang et påskudd: Ukraina har blitt valgt som et utpressingsinstrument for å slå ulike innrømmelser fra Vesten og stoppe NATO-utvidelsen. Tsaren fortsetter å tro at han er den allmektige, som har «lov» til å ta seg av andre staters anliggender og skape en ny verdensorden etter hans ønsker.

Derfor, ifølge den indiske regjeringen, for å unngå et verst mulig scenario (selv om NATO-representanten hevder at han ennå ikke har sett noen tegn på at Russland prøver å angripe de baltiske statene), er tiden inne for at vi får mer støtte fra Alliansen. «Så langt» er ingen garanti.

I går hørte vi tegn på besluttsomhet fra Tyskland: dette landet vil sende opptil 350 flere tropper til Litauen for å bidra til å styrke NATOs østflanke. Tysklands forsvarsminister Christine Lambrecht har lovet det.

Han la til at troppene vil bli utplassert «om noen få dager». Berlins budskap til de allierte er «dere kan stole på oss», sa ministeren. For tiden tjener 500 tyske soldater i Litauen og Tyskland leder en internasjonal NATO-bataljon stasjonert i landet.

Nasjonal forsvarsminister Arvydas Anušauskas bekreftet at andre land som har delegert sine tropper også har til hensikt å sende småskala forsterkninger og Litauen er klar til å ønske dem velkommen.

Den tyskledede NATO-kampgruppen i Rukla, Jonava-distriktet, består av 1200 soldater, hvorav halvparten er tyske styrker. Belgia, Tsjekkia, Luxembourg, Nederland og Norge har sendt tropper hit.

Medlemmer av USAs kongress ble også bedt om å vurdere fortsatt og økt utplassering av amerikanske tropper og styrking av luftforsvaret i Litauen.

Bare med så mange NATO-tropper som mulig i Litauen og andre naboland i Alliansen kan vi håpe at dette vil bli en pålitelig avskrekking mot militære tentakler bygget av aggressive diktatorer.

REDAKTIONSARTIKKEL – et essay som reflekterer redaksjonens bestemmelser, skrevet på dens vegne, ofte uten å angi en spesifikk forfatter, og ofte reagerer på hendelser, fakta eller trender som har blitt tydelige. Den er preget av et lite volum, ofte det samme som alle redaksjonelle artikler i publikasjonen, av en kortfattet presentasjon av ideene, av argumentasjonen for tesenes natur og av elementer av journalistisk retorikk. Det er vanlig å presentere konklusjoner og sammendrag som gjenspeiler redaksjonelle bestemmelser. / Encyclopedia of Journalism /

Velg selskapene og temaene som interesserer deg – vi informerer deg med et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i «Verslo žinios», «Sodra», Registersenter, etc. kilder.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.