Russland varmer opp forholdet til Norge. Foreslår samarbeid innen sikkerhet – EURACTIV.pl

Til tross for et anspent forhold til NATO, ønsker Russland å styrke samarbeidet med Norge på sikkerhetsområdet, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov under sitt besøk i Tromsø i Nord-Norge.

Før toppmøtet i Barents Euro-Arctic Council (avholdt annethvert år tirsdag) holdt lederen for russisk diplomati sitt første møte med den nye norske utenriksministeren Annike Huitfeldt. Lavrov sparte ingen varme ord til sine gjester på pressekonferansen.

Lavrov roser nordmennene og ber om samarbeid

Ifølge ham er Russland og Norge som stater, men også de russiske og norske nasjonene, forent av en dyp gjensidig respekt. Lavrov beskrev nordmennene som svært «pragmatiske», takket for minnet om russiske gudstjenester under andre verdenskrig, og inviterte sin motpart til Russland.

Med henvisning til forholdet mellom Kreml og den nye norske regjeringen vurderte han at begge land bør samarbeide av felles sikkerhetshensyn og at et viktig element i russisk-norske forhold bør være «regelmessige konsultasjoner» mellom forsvarsdepartementene i begge land.

Sergey Lavrov snakket mye sterkere om NATO, som delvis kan ha vært knyttet til besøket til Det nordatlantiske råd på ambassadørnivå til Finland Jeg Sverige. Den russiske ministeren sa at forholdet mellom Moskva og NATO er praktisk talt ikke-eksisterende, ettersom det var Alliansen som «bestemte seg for ikke å ønske å opprettholde vennlige forbindelser».

Har økonomiske interesser som mål å komme nærmere Norge?

Lavrovs kommentarer, som antyder et ønske om å etablere sterkere relasjoner med Norge, kan stamme fra geopolitiske mål knyttet til potensialet til Nordøstkrysset (ellers kjent som Nordsjøruten), som fungerer som en viktig rutekommersiell, men så langt sesongbasert, .

Kreml-myndighetene streber etter å åpne en helårs sjørute med start i 2024. Ifølge estimater vil det derfor være mulig å frakte rundt 80 millioner tonn gods per år via Nordsjøruten. For dette formål bygger Russland for tiden fem nye atomdrevne isbrytere.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.