Russland. Tribunal oppløser menneskerettighetsorganisasjonen Memorial | Tyskland – gjeldende tysk politikk. DW Nyheter på polsk | DW

Ifølge den russiske føderasjonens høyesterett bryter den internasjonale menneskerettighetsorganisasjonen Memorial den såkalte «utenlandske agenter»-loven og forbyr dermed dens videre aktivitet. Ifølge Interfaks-byrået godtok dommer Alla Nazarova den relaterte forespørselen fra riksadvokatens kontor.

Ifølge Memorial forbød denne avgjørelsen også aktiviteten til regionale underorganisasjoner. Memorial-president Jan Raczyński har kunngjort at han vil anke denne avgjørelsen til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Under observasjon siden 2016

Den russiske statsadvokatens kontor anklaget denne internasjonale ikke-statlige organisasjonen for ikke å merke mer enn 20 av sine publikasjoner (inkludert på Internett) med betegnelsen «utenlandsk agent», selv om den var forpliktet til å gjøre det. I henhold til den kontroversielle russiske loven er frivillige organisasjoner som mottar økonomisk støtte fra utlandet tvunget blant annet til å inkludere informasjon om seg selv som «utenlandske agenter» i alle dokumenter.

Memorial benektet disse påstandene og sa i en uttalelse at trusselen om å stenge anlegget var «en ren politisk beslutning». Under høringen som varte i flere dager, understreket Memorials representanter at de etter disse anklagene alltid umiddelbart vedlagt den nødvendige informasjonen til de relevante publikasjonene. I tillegg ble det betalt bøter på til sammen 54 tusen euro. I tillegg ble åtte av ti administrative lovbrudd oppført av påtalemyndigheten foreldet.

Påminnelse om de mørke sidene av stalinisttiden

Minnesmerket er et barn av perestroika, Mikhail Gorbatsjovs åpenhetspolitikk i andre halvdel av 1980-tallet. I 1987 ble den første gruppen stiftet i Moskva for å minnes ofrene for politisk undertrykkelse i stalinisttiden – et traume som hadde vært taus for tiår. En nasjonal bevegelse ble raskt etablert som hadde sine representanter i mange republikker i den daværende Sovjetunionen. Dens første president var Nobels fredsprisvinner Andrei Sakharov. Den første protesten fant sted i juli 1989 foran den kinesiske ambassaden. Anledningen til dette var massakren på Den himmelske freds plass.

Minnesmerket ser sin sentrale oppgave i å arrangere Stalins styreperiode, da millioner av borgere i Sovjetunionen ble myrdet av politiske grunner eller kjempet for å overleve i arbeidsleire. Som det mest kjente monumentet så langt, reiste minnesmerke-aktivistene Sołowiecki-steinen i slutten av oktober 1990 på Łubiański-plassen, rett overfor det daværende hovedkvarteret til den berømte KGB-hemmelige tjenesten. Den dag i dag minner denne steinen oss om det stalinistiske gulag-systemet, et nasjonalt nettverk av straffe- og arbeidsleire. På Solovetsky-øyene i Nord-Russland ble den første store sovjetiske fangeleiren etablert på begynnelsen av 1920-tallet.

Trykk på ulike nivåer

Memorial har alltid vært en vanskelig organisasjon. Dette er de mørkeste kapitlene i nyere russisk historie. Dens ansatte undersøker tilfeller av undertrykkelse i arkivene, publiserer bøker om emnet, organiserer utstillinger og minneseremonier. For noen uker siden, som en del av en Internett-kampanje, ble navnene på innbyggere som ble skutt uten feil i sovjettiden lest opp.

Memorial Human Rights Center forårsaker ofte medieopprør til forsvar for dem det anser som politiske fanger. Det mest slående eksemplet er den fengslede opposisjonspolitikeren Alexei Navalnyj.

I Putin-tiden er begrepet Memorial stadig mer i strid med den historiske og politiske kanonen i Russland, hvor Stalin fortsatt er æret. Organisasjonen har vært under press på ulike nivåer i årevis. For eksempel, i 2009 ble Natalia Estemirova, en Memorial-ansatt i Tsjetsjenia, kidnappet og drept.

Lederen for Memorial-organisasjonen i republikken Karelia, en 65 år gammel historiker som dokumenterer stalinistiske forbrytelser, Yuri Dmitriev, ble i en kontroversiell rettssak dømt til 13 års fengsel. I år ble Dmitrijev vinneren av Sakharov-prisen tildelt av Den norske Helsingfors-komiteen.

Perm-36 Memorial Site støttet av Memorial, den eneste i det bevarte området til den tidligere arbeidsleiren, har måttet kjempe for å overleve de siste årene. I oktober 2021 forsøkte fremmede å stoppe en filmvisning ved Memorial-bygningen i Moskva. Filmen forteller historien om hungersnøden i Ukraina på begynnelsen av 1930-tallet, som krevde millioner av liv og fikk skylden for Stalins politikk.

Når vestlige politikere reiser til Moskva og møter representanter for sivilsamfunnet, er Memorial-aktivister alltid der.

Det har de vært så langt.

Vil du kommentere denne artikkelen? Gjør det på Facebook! >>

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.