Russisk pukkellaks invaderer Norge – den er også funnet i Sverige

Norsk villaks har i noen år fått uvelkommen følge. Pukkellaks spredte seg fra russiske farvann og ble funnet i fjorder og elver. I år registrerte Havforskningsinstituttet rekordfangster av fisk, som selvsagt bare skal finnes i Stillehavet.

– Dette vil være et alvorlig problem for hele Norge, sier Eldar Berli, generalsekretær i Norges Jeger- og Fiskerforbund, i NRK.

I tillegg til å tvinge villaksen ut av oppvekstplassene, er det bekymringsfullt at tusenvis av knølhval dør etter gyting, for deretter å råtne og plage miljøet. Det investeres nå millioner av norske kroner for å bli kvitt den invaderende arten, melder NRK.

Høyeste risikoklasse

I Sverige er det registrert totalt syv funn av pukkellaks, sier Erland Lettevall, etterforsker i miljøovervåkingsenheten ved Havs- og vattenmyndigheten, HaV. Den er blant annet observert flere steder langs vestkysten, og har blitt sett flere år på rad trans.

HaV følger nøye med på fremgangen til pukkellaksen.

– Det er en såkalt bladart, fikk høyeste risikoklasse. Vi er veldig opptatt av at du kommer hit og slår deg til ro, Erland Lettevall.

Dersom det fester seg i Sverige, risikerer det å skape ubalanse i økosystemene og konkurrere med andre arter.

– Den konkurrerer hovedsakelig med andre laksefisk, både når det gjelder mat og plass. Den har også blitt dyrket mye og er bærer av mange skadedyr og sykdommer som våre innfødte lakse- og ørretarter er mottakelige for.

bli drept

Fisk kontrolleres ved å fange og drepe.

– Jo før vi kan oppdage dem, jo ​​lettere er det å gjøre noe. Du bør fange dem og ikke slippe dem. Knølhvalen er kjærlig og det er den lett å sorteresier Erland Lettevall.

Fritidsfiskeren som tar en på kroken oppfordres til melder funnet og drepe fisken, som forresten er en populær fisk i Russland.

– Du bør ikke slippe sperren, det er veldig viktig. Hvis han er et lekent eksemplar, er det spillet forbudt.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.