Røntgenpersonell jobbet 600 overtidstimer

Mangelen på røntgenpersonell har skapt en uholdbar arbeidssituasjon ved Sahlgrenska sykehuset. Røntgensykepleiere er tvunget til å jobbe hundrevis av overtidstimer, uten mulighet for daglig hvile. Nå etterlyser helseforbundet handling.

  • Publisert 11. mai 2022 kl. 05.30

I en rapport til det svenske Arbetsmiljöverket forteller røntgensykepleiere fra Sahlgrenska Universitetssjukhuset hvordan livskvaliteten deres har blitt dårligere på grunn av arbeidsbelastning.

I fjor jobbet noen sykepleiere opp mot 600 overtidstimer, tre ganger det som er tillatt i lov om arbeidstid. Planleggingen av natt- og helgearbeid kombinert med ventetiden gjør at personalet ofte er våken 24 timer i strekk. Uten mulighet for tilstrekkelig restitusjon.

Hopp over dusjen

En annen stressende tid er lange akuttvakter, da radiologisykepleiere forventes å trå til og jobbe innen 30 minutter. I historiene verneombudet leste, kommer det frem at mange av sykepleierne avstår fra de åpenbare daglige gjøremålene for ikke å gå glipp av en samtale. De hopper over dusjen og lager mat og avstår fra familieutflukter.

Den svenske lægeforeningen krever nå at Sahlgrenska Universitetssjukhuset skal rette opp i situasjonen og oppfylle lovkrav. Overtid skal reduseres og helger og døgnhvile skal sikres. Videre ønsker forbundet at arbeidsgiver reduserer dagens ventetid.

Jeg søker ansatte i Norge

SU svarte med å gå gjennom avdelingenes timeplaner og prøve å planlegge arbeidstiden bedre. Samtidig vises det til vanskeligheten med å rekruttere.

Sykehuset søker røntgensykepleiere med lys og lanterner, også på det norske arbeidsmarkedet. Ambisjonen er å tilsette fem nye medarbeidere.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.