Rapport om EU. Patryk Jaki: Vi er ikke Norge

  • – Jeg er ikke en kriminalist, men så vidt jeg vet er det slik i tilfelle en viktig samfunnsinteresse, kan du vise bevis, spesielt fordi publikum er interessert i dette temaet – kommenterte Patryk Jaki, bilder som statsråder viste på pressekonferanse om situasjonen på grensen til Hviterussland Mariusz Błaszczak og Michał Kamiński
  • – Jeg ville ikke oppheve anti-LHBT-resolusjoner – sa politikeren, med henvisning til Małopolskas og Świętokrzyski Sejmiks tilbaketrekning fra resolusjonen.
  • – Det er elementer som er bra for oss når det gjelder vår tilstedeværelse i unionen, for eksempel landbrukssubsidier, men når vi ser på det under ett ser vi at vår deltakelse i EU er mer fordelaktig for unionen, ikke til oss, sa Jaki
  • Flere lignende historier finner du på hovedsiden til Onet.pl

Patryk Jaki ble intervjuet av Andrzej Stankiewicz i programmet «Onet Opinions» på konferansen til forsvarsminister Mariusz Błaszczak og innenriksminister Mariusz Kamiński. På konferansen ble bildene som de polske tjenestene angivelig fant på telefonene til migrantene som hadde klart å nå Polen, presentert. Dette er scener med pedofil, zoofil og drastisk vold.

– Jeg er ikke kvalm av disse bildene, for i Polen er det en vanskelig debatt og innbyggerne vil vite hva som skjer. Noen mennesker indikerer at personene som erstattes av Lukasjenka bør slippes inn i Polen, og denne konferansen viser hva som ligger bak dem og hva slags trussel de representerer – sa han.

– Dette viser at det blant disse personene er de som representerer en fare. Det er rimelig å være i forkant av dette. Jeg sier ikke at det gjelder alle. Blant flyktninger fra Midtøsten har vi ofte vanskelig for å identifisere disse menneskene, forklarte Jaki.

Stankiewicz ville vite fra Jaki om det ikke var en forbrytelse å avsløre bevis i form av bilder. – Jeg er ikke en kriminalist, men så vidt jeg vet er det slik i tilfelle en viktig samfunnsinteresse kan man vise bevis, spesielt fordi offentligheten er interessert i dette temaet – la han til.

«Jeg ville ikke oppheve disse vedtakene»

MEP ble også spurt om opphevelsen av anti-LHBT-resolusjonene i enkelte regionråd. Denne uken ble resolusjonen avvist av Lesser Poland region Council og i fjor av Świętokrzyskie-provinsen.

– Det var ikke rettet mot LHBT-personer, bare les disse resolusjonene. De henviste kun til de generelle reglene om familiens betydning og dens status i det polske kultursystemet. Personlig ville jeg ikke oppheve disse resolusjonene, fordi Polen forsvarer seg mot det nymarxistiske angrepet på familien. Fortsatt tror mange mennesker i Vesten at det er mer enn to kjønn. Forsvaret vårt vil en dag bli en fordel, vi må ikke følge vesten – sa Jaki.

«Orlen i mye bedre stand»

Senere i programmet ble Mateusz Morawieckis imperium og koblingene mellom politikere og statseide selskaper diskutert. Dette er en felles etterforskning av Onet, «Wyborcza» og Radio Zet. Flere dusin journalister opprettet en rekke materialer om omfanget av systemer og personlige relasjoner i statseide selskaper

– Jeg kjenner ikke de fleste av disse menneskene, men statsministeren mener disse personene er kompetente. Ser vi på Orlen, er denne bekymringen i mye bedre form enn forgjengerne, sa den tidligere visejustisministeren.

«Unionen påvirker polsk konkurranseevne»

Som i programmet også refererte til hans ferske rapport. Den viser at Polen har tapt over 500 milliarder PLN for medlemskap i EU. Informasjonen gitt av Solidaritets MEP Polen ble kritisert av eksperter og noen politikere. På den andre siden Business InsiderMed henvisning til informasjonen fra finansdepartementet beregnet han at Polen mottok over 181 milliarder euro for 16 års medlemskap i EU. Samtidig har vi bidratt med 58 milliarder euro til EU-budsjettet. Dette gir en positiv saldo på 123 milliarder euro.

Andrzej Stankiewicz ba Jaki om et fragment av rapporten, som gjaldt påstått press fra EU for å redusere Polens konkurranseevne. – Denne formuleringen bør utvides blant annet for mobilitetspakken Hvis man prøver å ramme denne sektoren med kunstige reguleringer, ja, så treffer man polsk konkurranseevne, sa Jaki.

Stankiewicz spurte også politikeren om den økonomiske veksten i Polen var gunstigere før eller etter EU-inntreden. – Det er ulike hypoteser. Hvis noen prøver å sammenligne situasjonen til Polen og Ukraina, var Polen allerede i 2004 i en dobbel situasjon sammenlignet med Ukraina. Eksemplet som ble brukt mot rapporten er ubegrunnet, sa Jaki.

– Vi har faktisk vokst, men ikke som om Polens potensial tilsier det. I det øyeblikket vi kom inn i EU visste vi at dette var en betaling for tilgang til markedet vårt – sa politikeren.

Programlederen for «Onet Opinions» spurte Jaki om truslene han fortsatt ser fra EU. MEP, inkl. han kritiserte utenlandske selskaper i Polen, som ifølge ham deltar i Vatikanets mafia. Han var imidlertid ikke i stand til å angi spesifikke selskaper involvert i prosedyren.

MEP bekreftet også rollen til direkte betalinger til Polen fra EU. – Du må se på et spesifikt bilde. Det er elementer som er bra for oss, for eksempel landbrukssubsidier, men når vi ser på det under ett, ser vi at vår deltakelse i EU er mer gunstig for unionen, ikke for oss, sa Jaki.

Politikeren snakket også om Polens deltakelse i EU. Han hevdet at Polen taper mer på dette. – Ja, denne tilstedeværelsen i Unionen er en betaling for vår tilstedeværelse. Vet du hva norske fond er? Norge betaler ekstra penger for å inngå en handelsavtale med EU. Men vi er ikke Norge, sier Jaki.

Vi er glade for at du er med oss. Abonner på Onet-nyhetsbrevet for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss.

(fjern)

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.