polsk orden. Bedrifter med begrenset ansvar er nå helt på topp. Dette kan imidlertid endre seg snart

Da Finansdepartementet påla kommandittselskaper CIT i fjor, sa viseministeren i dette departementet, Jan Sarnowski, at disse enhetene var et fristed for gründere og urettferdig og privilegert konkurranse.

For tiden har Raj endret navn til et aksjeselskap. Den er rettet mot både flyktninger fra masselikviderte kommandittselskaper og enkeltpersonforetak, som er livredde for den nye 9 % skatten, som er helseforsikringspremien, som ikke vil være skattemessig fradragsberettiget.

Se også: De går ikke med på å heve helseforsikringspremien. «Disse pengene kan tas mer rettferdig»

Selskap med begrenset ansvar: En mulighet eller en felle?

– Entreprenører som av ulike årsaker ikke kan gå over til flat skattesats, fordi de for eksempel har høye kostnader ved å drive bedrift, ansette arbeidere osv., oppretter aksjeselskap og kan tjene mye på dette vedtaket , poeng. ut Maciej Oniczszuk, en advokat i Oniszczuk & Associates.

Hovedfordelen med å overlate virksomheten til et aksjeselskap er ifølge advokaten at en slik gründer kan sove roligere. Hos JDG var han ansvarlig for tapene med alle sine private eiendeler. Som partner eller eier av et aksjeselskap vil du kun være ansvarlig inntil beløpet for innbetalt innskudd.

beWNejQZ

Den andre fordelen er at aksjeeierne i aksjeselskaper (ZUS krevde at de ble registrert i det nasjonale domstolregisteret – dvs. den andre aksjonæren måtte ha minst 10 % av selskapets aksjer) ikke er underlagt obligatorisk sosialforsikring. De betaler ikke ZUS, inkludert helseavgifter.

Hvis de er små skattebetalere (årlig omsetning på opptil 2 millioner euro) og har minst én aksjonær hvis aksjeverdi er lik eller større enn 10 %, betaler de ikke noe bidrag til Social Security Institute, inkludert helseforsikringsavgifter, og CIT utgjør bare 9 prosent

Maciej Wieczorek, gründer og forfatter av «Expert in Bentley»-programmet, fortalte i en av de siste episodene direkte til gründere: «Hvorfor leter dere etter skatteparadiser i verden for å flytte bedriftene deres, hvis vi har et slikt skatteparadis i Polen . begrenset ansvar «.

beWNejRa

Vil eierne av aksjeselskaper virkelig være i dette paradiset etter ikrafttredelsen av den polske avtalen? La oss bekrefte dette med et eksempel.

Kowalski har et vulkaniseringsanlegg og sysselsetter arbeidere der. Hans månedlige inntekt er PLN 50 000. PLN og kostnader (inkludert lønn) er 25 tusen. PLN per måned, så den månedlige inntekten er 25 tusen. zloty.

Sammen med InFakts skatterådgiver, Piotr Juszczyk, har vi beregnet hvilken som vil være den mest gunstige for Kowalski i 2022.

beWNejRb

Lineær skatt. Skattetrykket blir: 19 prosent. (inntektsskatt) + 9 % (helseforsikring), som gir totalt 28 prosent. Skatten beregnes på inntekt, noe som betyr at den vil utgjøre: PLN 25 000 per måned. PLN x 28 prosent = 7000. PLN per måned.

Engangsskatt. Belastningen er: 8,5 prosent. (inntektsskatt) + 2,8 % (sykeforsikringsavgift), eller totalt – 11,3 prosent Her betales skatt på inntekt, som er 50 000 PLN. PLN x 11,3 prosent = PLN 5650 per måned.

Selskap med begrenset ansvar. Skattetrykket er: 9 prosent. CIT og det som er igjen etter at selskapet er beskattet og utbetalt som utbytte beskattes med en fast sats på 19 %. Totalt er skattetrykket rundt 26 %. Skatt betales på inntekt, noe som betyr at den vil utgjøre: PLN 25 000 per måned. PLN x 26 prosent = 6250 PLN.

– Eksemplet ovenfor viser at det, til tross for de høye kostnadene ved å drive en bedrift, i dette spesielle tilfellet ikke er et aksjeselskap, men en fast skatt som vil være mer gunstig for gründeren – påpeker Piotr Juszczyk.

beWNejRc

Ifølge skatterådgiveren vil aksjeselskaper ikke lenger være et skatteparadis for gründere etter at den polske avtalen trer i kraft. Regjeringen har stengt for næringsforeninger.

– Du vil ikke kunne fakturere selskapene dine, blant annet for å leie fast eiendom, biler eller gi dem falske tjenester. Regjeringen bestemte at det var et skjult utbytte som ikke lenger kunne inkluderes i driftskostnadene til en bedrift, minnes skatterådgiveren.

Godtgjørelsen til medlemmene av forvaltningsorganene i aksjeselskapene med de såkalte yrkene – som i dag ikke er leasingpliktige – vil også være innskuddspliktig fra og med 2022. Dette stenger også porten for sammenslåingen.

Et enkelt selskap er på ingen måte enkelt

Ifølge prof. Paweł Wojciechowski, sjeføkonom og visepresident for arbeidsgivere i Republikken Polen, kan gründere som flykter fra den polske regjeringen begynne å være interessert i å opprette enkle aksjeselskaper. Dette er nytt på markedet. Etableringen deres er kun mulig fra juli i år.

Imidlertid er de ikke veldig populære så langt. Ifølge data fra Justisdepartementet ble det fra 1. juli til 4. august bare sendt inn 3 søknader om elektronisk registrering og 5 næringsdrivende henvendte seg til det nasjonale rettsregisteret for å omdanne eksisterende virksomheter til enkle virksomheter.

Katarzyna Karpiuk, juridisk rådgiver for Ożóg Tomczykowski advokatfirma og BCC-ekspert, slike data er ikke overraskende. Advokaten sier direkte at gründere ikke stoler på enkle aksjeselskaper, de er ikke tydelige for dem og de vil ikke være pionerer som bare baner vei for andre.

Interessant nok opplyser advokaten at han kun hadde én forespørsel på et enkelt selskap – og han var ikke en gründer som hadde til hensikt å skape en innovativ startup i ny teknologisektoren, men en utvikler som bygger leiligheter og har så langt vært i kommandittselskap. . Han var på utkikk etter en måte å lettere skaffe kapital til virksomhetene sine.

– Men etter å ha blitt kjent med vilkårene for registrering og drift av enkle aksjeselskaper, sa han fra seg registreringen av et enkelt selskap. Han valgte et kjent aksjeselskap – sier advokaten.

I følge data fra det sentrale statistiske kontoret ved utgangen av 2020 er det 461 000 aktive og aktive i Polen. selskap under kommersiell lov, mens over 2 millioner mennesker driver kommersiell virksomhet som enkeltpersoner.

beWNejRu

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.