Politisk propaganda på jobb – her går grensen – Arbeidet

Papiret avklarte hva som gjelder med Annett Olofsson, føderal arbeidsrettsadvokat i LO-TCO Legal Protection.


Har jeg rett til å diskutere politikk på jobben?

– Det er ikke noe lovverk på dette. Men det er viktig for et demokrati at folk kan føre politiske samtaler i samfunnet, også på arbeidsplassen. Så du har rett til å ha politiske diskusjoner med kolleger på arbeidsplassen, sier Annett Olofsson.

Men:

– Må ikke bli påtrengende for enkeltansatte. Hvis noen ikke vil delta i diskusjonen, må du respektere det. Og det trenger ikke å påvirke jobben negativt – hvis man for eksempel starter en lang krangel når det ikke er pause, slik at det blir vanskelig å klare arbeidsoppgavene.


Kan jeg snakke om politikk med kunder og klienter?

– Det er ikke en del av jobboppgavene, men det kan likevel være et naturlig samtaleemne. Så jeg ser ikke et direkte forbud, så lenge det ikke forstyrrer arbeidet eller blir påtrengende. Å ta ledelsen i en politisk diskusjon med en klient eller klient er nok tvilsomt.


Kan jeg sette opp politiske plakater og dele ut brosjyrer?

– Det er arbeidsgiver som bestemmer arbeidsplassene. Ønsker du å sette opp plakater, sjekk med arbeidsgiver først om det er greit. Men har forbundet en egen oppslagstavle, kan klubben selvsagt sette hva de vil på den.

– Jeg vil si at det er lov å dele ut flyers og brosjyrer i for eksempel pauser. Hvis det ikke blir for påtrengende.


Kan vi invitere politikere til fagforeningsmøte?

– Ja, hvis politikere snakker om ting som berører fagforeningsmedlemmer, som forsikring, pensjon, arbeidsrett eller lignende.


Spiller det noen rolle om jeg jobber privat eller offentlig?

– Ja, det er noen forskjeller. En offentlig arbeidsgiver skal være upartisk og behandle representanter for ulike politiske synspunkter likt. Hvis arbeidsgiver lar en part informere på arbeidsplassen, kan derfor ikke andre politiske representanter nektes å gjøre det samme.


Kan arbeidsgiver selv drive arbeidsplasspolitikk?

– Det samme gjelder der: Arbeidsgiver kan også diskutere politikk, men ikke hvis det blir påtrengende eller har negativ innvirkning på arbeidet. Det er arbeidsgiver som eier lokalene, men jeg vil ikke si at de kan papir alle ledige flater med kampanjeplakater for et bestemt parti, nettopp fordi det ville vært påtrengende, sier Annett Olofsson.

Gjerne diskret politisk aktivitet på jobb

Ved årtusenskiftet skrev to sosialdemokratiske stortingsrepresentanter, Bengt Silfverstrand og Ronny Olander, et forslag om at de ønsket en lov som garanterer retten til å ytre politiske meninger på arbeidsplassen.

Det skjedde ikke, men regjeringen skrev et brev som beskrev rettstilstanden. Der ble det slått fast at arbeidsgiver ikke kan forby diskrete politiske samtaler mellom kolleger – på den annen side kan arbeidsgiver forby mer inngripende politiske aktiviteter som forstyrrer arbeidet.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *