Politisk jordskjelv i Nederland: – Frykten er stor

Høyreradikale Geert Wilders vil sannsynligvis bli bedt om å danne regjering etter onsdagens overraskende snap-valg.

Publisert:

Pieter de Wilde, professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, er overbevist om dette.

– Jeg har stor tro på at Wilders vil få muligheten til å bygge en flertallsregjering, og jeg tror han vil lykkes også, sier de Wilde til VG etter at én av fire velgere onsdag stemte på Frihetspartiet (VVP), kritisk til sammenligningene med Islam.

Til og med Wilders selv er overbevist om at han vil komme til makten.

– Det vil skje, PVV kommer inn i regjeringen, sa partileder Wilders etter at partiet hans mer enn doblet seg i størrelse siden valget i 2021.

Valgresultatene har skapt bekymring blant innvandrere og noen sier at «fortvilelsen og angsten er stor». Finn ut mer om problemet.

Pieter de Wilde, professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

Valg om innvandring

Wilders er en svært kontroversiell figur i Nederland. I flere år har han sjokkert Europa med harde uttalelser om muslimer og en iherdig kamp for å stoppe innvandringen til Europa.

60-åringen har fått tilnavnet «Nederlands Donald Trump» og beskrives som «et mareritt for Brussel» for hans skepsis og uttalelser om EU «Etter deg»«Etter deg»Nederland er utenfor EU, som Storbritannia..

I sommer kollapset den liberal-konservative statsminister Mark Ruttes koalisjonsregjering etter store interne uenigheter om asylpolitikk. Rutte gikk av som partileder og leder nå en såkalt saksdepartementet saksdepartementetEn regjering som fungerer midlertidig og har begrenset myndighet. Ofte er det en sittende regjering som har bedt om å gå av som setter ned et næringsdepartement inntil en ny regjering tar plass.. Onsdagens valg var et nyvalg.

– Det viste seg at migrasjon var folkets hovedanliggende. Ruttes parti, VVD, gjorde den klassiske feilen at hovedtemaet i valgkampen var et annet partis, altså Wilders, sier de Wilde.

Bondeopprør og boligmangel

Ifølge ham er nederlenderne også bekymret for den store boligmangelen etter den praktiske stansen av all nybygging på grunn av miljøhensyn. Dessuten er både bønder og andre forbanna fordi regjeringens plan om å redusere nitrogenutslippene trolig også innebærer at antallet kyr må reduseres betydelig.

Mens PVV er det klart største partiet i landet, er det utfordringer å ta tak i før Wilders kan utnevne seg selv til statsminister.

Han trenger også å vinne flertall i nasjonalforsamlingens andre kammer, som ikke holdt valg på onsdag og hvor han har lavere oppslutning. Partiet var aldri i regjering, i stor grad fordi andre partier ikke ønsket å samarbeide med det.

Under valgkampen fikk partiet imidlertid et gjennombrudd på meningsmålingene etter at det høyreliberale partiet VVD, nå ledet av Dilan Yesilgöz, sa at det ikke utelukker samarbeid med dem.

Nederland er ikke delt inn i valgkretser, slik Norge er. Hele landet er ett valgdistrikt. Og det er ingen barriere for hvor stort et parti må være for å bli valgt. Derfor er det vanligvis mange partier i nasjonalforsamlingen. Totalt stilte 26 partier seg ved valget.

– NSC (Nieuw Social Contract) har nå sagt at de er villig til å samarbeide med Wilders, og da vil han ha 57 av de 76 setene han trenger for å få flertall, sier professor de Wilde, som antyder at VVD også vil bli med ham. en koalisjon med Wilders.

Koalisjonssamtalene forventes å vare i flere måneder, melder han Reuters.

Ikke så ekkelt

Under valget i 2017 vakte Wilders internasjonal oppmerksomhet da han sa at Koranen burde forbys og sammenlignet den muslimske hellige boken med Adolf Hitlers «Mein Kampf».

I flere år levde han under politibeskyttelse på grunn av sine kontroversielle uttalelser og holdninger.

Wilders har under høstens valgkamp moderert sine uttalelser sammenlignet med forrige valgkamp, ​​men budskapet er det samme.

Under høstens valgkamp var slagordet «Nederland vender tilbake til försteplass».

GRUST: Geert Wilders (th) og trolig avtroppende statsminister Mark Rutte (TV.) i en debatt om nitrogengass i parlamentet.

PVV har blitt en stor kritiker av innvandrere og islam, som også hadde en klar plass i valgprogrammet for årets valg:

«Nederland er ikke lenger Nederland. Landet er overfylt. Bydelene er ugjenkjennelige med store problemer og mye kriminalitet. Vi må gjenerobre Nederland. Det er nødvendig å stenge våre grenser for lykkejegere fra andre kulturer.»

Sekund Algemeen Dagblad partiet ønsker et forbud mot islamsk lære, Koranen og moskeer fordi «det truer vår frihet og våre verdier».

Amnesty Nederland reagerer sterkt Twitter/X.

– Menneskerettighetene gikk tapt i går. Et rasistisk parti har vunnet det nederlandske valget, skriver organisasjonen.

Uro blant muslimer

«Monsterseiren» har rystet de muslimske miljøene i Nederland.

– Jeg kommer ikke til å kaste Koranen min ut av vinduet, sa ordfører Ahmed Aboutaleb i Rotterdam, ifølge rapporten RTL Nyheter.

Islamic Foundation (SPIOR) beskriver valgresultatet som «smertefullt».

– Et parti som har islamofobi som spydspiss er blitt det største partiet i landet. Hva landet representerer er tydeligere enn noen gang. Wilders blir ikke myk, sier Nourdin El Ouali, direktør for stiftelsen, ifølge kanalen.

– Desperasjonen og angsten er stor, sier Habib el Kaddouri fra samarbeidsorganisasjonen for marokkanere i Nederland.

Da Wilders tok opp bekymringene til nederlandske muslimer torsdag, var tonen en annen:

– Bildet er mer nyansert og hvis jeg blir statsminister, blir jeg statsminister for hele det nederlandske folket. Uavhengig av tro, seksualitet, farge, kjønn eller noe annet. Når du blir statsminister får du en annen rolle enn opposisjonslederen, sa han ifølge rapporten NESE.

Han hevder også at flere muslimer stemte på partiet.

Nederlenderne er delt. Rikskringkasteren NOS spurte folk på gata i Ootmarsum, nord-vest i Nederland, hva de syntes om valgresultatet.

– PVV er den største… Jeg skammer meg dypt over å være nederlandsk, over å gå den veien, sier en kvinne.

Andre er imidlertid svært positive og mener at Wilders er den eneste som representerer middelklassen i Nederland. Men de fleste av dere er likevel enige i at valgresultatet er overraskende.

Publisert:

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *