«Pocenten» og en dårlig historie fra Norge brakte Sabuni

Det er en skrå beskjed til alle partiledere i den klassiske TV-sketsjen der Sven Melander oppfordrer sin harddrikkede bror Helge til å «tenke på prosenten». Dårlige meningstall er ofte ødeleggende for en partileders posisjon, ikke minst internt. For Nyamko Sabuni har meningsmålingenes dystre budskap blomstret nesten kontinuerlig siden hun ble valgt til leder av Venstre sommeren 2019.

Eksistens godt under Riksdagssperren har demoralisert partiet og etter hvert som valget nærmer seg har fortvilelsen spredt seg gjennom partiet. Også bekymringen blant enkeltpersoner for å miste tillitsverv.

Ved valget i 2018 fikk Venstre 5,5 % av stemmene. Under Nyamko Sabunis periode som partileder ble partiet vant til valgstøtte på drøyt to prosent. I det siste SVT/Novu Velgerbarometeret, presentert torsdag, kom Venstre inn på 2,1 %.

Avhørt internt

Prosentandelen er viktig på flere måter.

Et parti i krise er tvunget til å svare på spørsmål om dette heller enn om hvilken politikk det ønsker å føre. For Nyamko Sabuni betydde det også å bli stadig avhørt internt. Og interne kritikere har noen ganger vært eksplisitte. Årsaken er det splittede partiet han forsøkte å gjenforene. I bunn og grunn handler det om Sverigedemokraternas syn og hvilke partier Venstre kan samarbeide med. Etter samarbeidet med sosialdemokratene brakte Nyamko Sabuni partiet tilbake i den borgerlige sfæren, men klarte ikke å forene partiet langs denne linjen.

Men det handlet også om Sabunis personlige feil. Hun ble valgt til leder av Venstre fordi hun var en tydelig, stridbar og uredd politiker.

I stedet fremsto hun som en nølende og forsiktig partileder, redd for å si feil ting og redd for å utfordre kritikerne i sitt eget parti.

Han snublet også til tider over ord og uttalte rene frosker, som hjemlige kritikere kastet seg over med kraft og velbehag. Et eksempel på dette er et intervju med DN der hun åpnet opp for å sette Sverigedemokraterna inn i en borgerlig regjering, til tross for at partiets landsmøte tok det stikk motsatte vedtaket kort tid før. I en tekstmelding til partirådsmedlemmer beklaget hun dette etter skarp kritikk og kalte det «en pannekake».

Rømningsplan annonsert

Nylig har hun gått seg vill i det som nærmest kan beskrives som en dårlig norsk historie. I en podcast snakket han om å flykte til Norge dersom Sverige ble angrepet av Russland, noe som vakte massiv kritikk. Den sikkerhetspolitiske situasjonen har blitt drastisk forverret siden Russlands angrep på Ukraina, og mange svensker føler økende bekymring for utviklingen. At en partileder i Riksdagen uttaler seg slik vekker neppe tillit, og reaksjoner på dette kan ha vært utløseren bak Sabunis avgang.

Gruppen gjorde tilsynelatende ingen forsøk på å overbevise henne om å bli. I stedet overtar Johan Pehrson nå for å forsøke å redde Venstre fra undergang ved høstens valg. Forholdene er ikke de beste: Avgrunnsdype meningsdata og et miljø som har marginalisert liberale i samfunnsdebatten.

Høstens valg handler om å vinne eller tape. Johans Pehrsons oppdrag for å redde partiet kan virke nesten umulig. Han kan bli leder for partiet som driver de liberale ut av Riksdagen. Men han kan også bli en liberal helt dersom partiet består i Riksdagen.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *