Paven inviterer oss til å kjempe mot klimakrisen

Pave Frans inviterer nå verdens politiske og økonomiske ledere i et skarpt formulert dokument «Laudate Deum» til seriøst å forplikte seg til å håndtere klimakrisen. Den oppfordrer også verdens innbyggere til å endre livsstil og vaner for å redusere klimautslipp og avfall, selv på små måter.

Den er atten sider lang dokumentet , en såkalt apostolisk formaning, ble utgitt av Vatikanet onsdag. Dette er en slags oppdatert versjon av 2015 leksikon i samme emne. Undertittelen lyder «Til alle mennesker av god vilje om klimakrisen.»

Talen til «alle mennesker av god vilje» er uvanlig fordi den er rettet til alle verdens borgere og ikke bare katolikker, heller ikke troende. Og det understreker, ifølge Charles Camara, ansatt i den svenske katolske kirke, pavens sterke mening om hvor alvorlig klimakrisen er for alle levende vesener på kloden. Noe som krever samarbeid fra alle mennesker, uansett bakgrunn.

– Dette er et tegn på at klimaet er en sak som angår hele menneskeheten, sier Charles Camara, som jobber både i Sverige og internasjonalt med bistand innenfor den katolske kirkens utdannings- og økologiske programmer.

Skriften er et hardt oppgjør med likegyldigheten og egoismen blant de mektige og velstående innehaverne av politisk og økonomisk makt. Og mot å utfordre overforbruk i den rike verden.

Han taler blant annet mot flere tiår med politisk likegyldighet til den økende ødeleggelsen av planetsystemet og mot de som gir verdens fattige skylden for krisen:

Det er de som tillegger ansvaret /…for klimakrisen…/ til de fattige fordi de har mange barn. Som vanlig ser det ut til at de fattige kan få skylden for alt som er galt. Men i virkeligheten konsumerer en liten prosentandel av de rike mer enn den fattigste halvparten av verdens befolkning. skriver paven.

«Etisk dekadanse» av de som lurer om klimakrisen

Francis snakker om en «etisk dekadanse» av de blant verdens mektige som bruker sine store ressurser på å spre falsk informasjon om klimaet for å skape opinion.

Klimafornektelse finnes også i sin egen organisasjon, sier paven:

Jeg føler meg forpliktet til å gjøre disse avklaringene fordi jeg møter denne typen nedlatende og uakseptabel oppfatning selv innenfor den katolske kirke.

Paven appellerer til lokalt nivå, til enkeltpersoner, familier og menigheter om å gjøre en innsats for å prøve å redusere deres utslipp og avfall og å konsumere med måte. Skap en ny kultur, mener han. Og videre understreker han at dersom lokalsamfunnet endrer vaner, bidrar dette til å få mer fokus på «den politiske sektorens uoppfylte forpliktelser».

Franciskus påpeker at mange av de store COP-møtene, klimatoppmøtene med alle verdens land, ikke har gitt noen konkrete suksesser og uttrykker skuffelse. I forkant av årets allerede mye kritiserte klimamøte COP 28 (avholdt i oljenasjonen De forente arabiske emirater), legger han inn en oppfordring til hva den skal oppnå:

Hvis det skal gjøres en seriøs innsats for å gjøre COP 28 til en historisk begivenhet som hedrer og adler oss som mennesker, kan man bare håpe at det blir tatt bindende beslutninger om vår energiomstilling som oppfyller tre betingelser: at disse er effektive, obligatoriske og nøye overvåket..

Charles Câmara sier til SMB at pavens kall kan ha stor betydning både i og utenfor den katolske kirke. Og han påpeker at kristendommen totalt omfatter rundt 2,5 milliarder mennesker.

– Samtidig nyter paven også stor respekt blant andre religioner og i sekulære miljøer, spesielt blant vitenskapsmenn. Dette er en appell til oss katolikker: hvis vi ønsker å kunne ta opp klimaspørsmålet på en varig måte, trenger vi spiritualitet og Guds hjelp til å overvinne denne klimakrisen. Laudato Deum det er samtidig et dokument om åndelige behov som bidrar til å endre verdier, samtidig som det er strengt basert på klimavitenskap, avslutter han.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *