Emil syvende i IBU-cupen | Det svenske skiskytterforbundet

Kvinner på avstand

Ella Halvarsson han hadde den 11. raskeste tiden før det første skuddet ned, men kom utenfor gjerdet på femteplass etter fem fulle skudd, bare fire sekunder fra ledelsen. Det var imidlertid en feil i utgangspunktet, som førte til at hun mistet fem posisjoner. Men takket være nok et null i det tredje skuddet, kom Ella på sjuende plass i fjerde runde og hadde en sjanse til en plass i blomsterseremonien hvis hun hadde landet alle skuddene på sisteplass også. Dessverre ble det imidlertid to feil, men svensken endte likevel på niendeplass, på 2.55 Jean Riccardo fra Frankrike som klarte å overvinne Norge Maren Kirkeeide på siste runde og ta hjem seieren med ett sekunds margin på målstreken. Hun oppnådde 18. tid sammenlagt, 1.39 saktere enn franskmannen Anaelle Bondoux – og også den sjette skytetiden etter fire serier på 1,58.

Akkurat som Ella startet Sarah Andersson med fullt på første kast ned og forlot vollen seks sekunder bak lagkameraten på niendeplass. Takket være nok en null på rankingen avanserte hun fire plasser og etter fem nye helsuksesser på andreplass lå den unge svensken på fjerdeplass. Dessverre avsluttet Sara også med to feilskudd, og plasserte henne på 10. plass på målstreken, fem sekunder bak Ella. Det var litt vanskelig for henne i løypa der hun var 2.40 bak tidenes raskeste skøyteløper, men de tre startnullene er imponerende.

Annie Lindh erstattet en skadet Johanna Skotheim med den æren. Han traff tverrliggeren på sitt første skudd, men hevnet seg med fullt hus i førsteposisjon. Dette førte til at hun rykket opp til 19. plass, men hun falt deretter tre plasser etter nok et feilskudd på andreplass. Annie tippet med en tredje serve på sisteplass, men klarte likevel å avansere til 17. plass og endte til slutt på 20. plass, 3.58s unna seier. Kjøremessig var det 2,15 saktere enn Anaelle Bondouxmen 25 sekunder raskere enn Sara.

Det var en lovende start for Bente Skale som forlot vollen som den 17. løperen etter å ha fullført første opplegg, 24 sekunder fra ledelsen. Hun bommet imidlertid på det ene skuddet i stående posisjon og fortsatte med samme resultat i den andre liggende stillingen, noe som falt henne til 23. plass. Bente avsluttet med nok en feil på det siste stående skuddet, men avanserte likevel til 21. plass, 12 sekunder bak Annie. På banen var hun bare 40 sekunder tregere enn lagkameraten, totalt 2,51 bak den raskeste skøyteløperen.

Anna-Karin Heijdenberg han hadde holdt utmerket form etter Idre Fjäll-løpene. Hun var raskest av alle før åpningskonkurransen der hun bommet, og etterlot henne på 27. plass. Anna-Karin rykket deretter opp fem plasser til tross for nok en barriere mot fronten og tok opp ytterligere syv plasser mens hun holdt god fart på tredje runde. Men med to feil hver på de to siste skuddene, måtte hun nøye seg med 28. plass, 5,09 bak. Jean Riccardo. Tullusåkaren imponerte imidlertid med sjette sammenlagttid på banen, 41 sekunder bak Anaelle Bondoux.

Takket være fem fulle skudd i første venstre Emma Nilsson Dam er sjuende, bare sju sekunder unna ledelsen. Dessverre falt to feil på det andre skuddet til 36. plass – og etter samme resultat på det andre skuddet på bakken falt hun ytterligere syv plasser. Emma satte inn et femte feilskudd på sisteplass og endte på 36. plass, 5,49 fra seier. Ridningsmessig var hun 2,11 bak den raskeste skøyteløperen totalt.

Mannlig avstand

Emil Nykvist han gjorde en god start med full tank i første posisjon og forlot veggen i niende posisjon, 25 sekunder fra ledelsen. Etter nok en null på ledertavlen avanserte han til tredjeplass og fulgte deretter opp med fem komplette treff også på andre etasjeskuddet. Takket være dette gikk Emil forbi nordmannen Martin Nevland og hadde en god mulighet til pallplass som toer før den endelige klassifiseringsavgjørelsen. Dessverre førte et fall til at han raste til syvendeplass, hvor han også kom i mål, på 2,26 sekunder Johan-Olav Botn fra nordmannen som vant med over minuttet og ble fulgt av to landsmenn på de andre plassene på pallen. Emil imponerte med en 11. sammenlagt tid på banen, 2,03 saktere enn sammenlagtvinneren. Han kan også være veldig fornøyd med det vakre skuddet sitt.

Akkurat som Emil startet Henning Sjokvist lovende med fem treff i den første bakken. Han forlot rutenettet på 11. plass, men rykket opp syv plasser til fjerde etter nok en null i første omgang, like bak landsmannen. En feil på tredje skyting gjorde imidlertid at Henning falt ned til 12. plass – og etter nok en feil på siste skyting tok han samme plassering på målstreken, 3.33 fra seier. Dagens plassering er en styrkeerklæring fra 25-åringen med jevnt arbeid på skytebanen og 15. totaltid, 2,26 bak raskeste mann.

Victor Brandt han ble nummer 11 og raskest av svenskene på første runde og klarte også å score null i åpningssparkkonkurransen. Han gikk inn i andre runde som åttende, men falt til 26. etter to tapte skudd i den første rangeringen. Takket være fem nye andreplasser avanserte Viktor fem plasser og rykket deretter opp til 17. plass, til tross for en tredje feil på den siste omstarten. Den posisjonen klarte han å opprettholde selv på målstreken, drøyt fem minutter bak Johan-Olav Botn – og på banen var värmlendingen 2,50 tregere enn nordmannen.

Det var en tøff start for Alfred Eriksson som startet med tre bom rett inn i første løgn. Han bommet på enda et skudd på ledertavlen, men gjorde rent bord på sitt tredje skudd og avanserte til 54. plass. Dessverre var det to feil som førte til at han falt tilbake igjen, men han klarte likevel å overta ni ryttere på den siste runden og kom på 55. plass – 8.29 fra seier. Alfred var 2,56 sammenlagt bak den raskeste føreren på bane.

Erik Larsson han hadde den 12. raskeste kjøretiden før åpningsskytingen hvor han også klarte å holde nullen. Han forlot demningen på tiendeplass, men dessverre ødela fire feil i første omgang dagen hans. Det var så tre feilskudd til på de to siste skuddene, noe som betyr at Erik måtte nøye seg med en 62. plass, drøyt ni minutter bak. Johan-Olav Botn. Kjøremessig var han 2,42 tregere enn nordmannen.

IBU-cupen i Kontiolahti fortsetter med spurtene lørdag. Damene løper 11.00 og herrene 2.30 på ettermiddagen.

Tekst og analyse: LG Alsenius