– I en situasjon hvor vi har store muligheter til å hjelpe mennesker med mange sykdommer, har vi samtidig et lovverk der dette ikke alltid er mulig, sa Lina Nordquist, gruppeleder i Venstre, i et pressekonferanse onsdag morgen.

Regjeringen og samarbeidspartiet Sverigedemokraterna viser til at kommunene har et stort ansvar for helsen til den eldre delen av befolkningen, men at loven ikke tillater at de kan ansette leger. Nå vil de endre på det.

En ny undersøkelse skal undersøke hvordan man kan styrke medisinsk kompetanse, komme med forslag til hvordan man kan utforme et system med medisinsk ansvarlige leger, hvordan man generelt kan styrke tilgjengeligheten av leger i kommunal omsorg og hvordan det kan bli mer attraktivt å jobbe i kommunehelse .

Denne undersøkelsen er basert på avtalen mellom de samarbeidende partene, det såkalte Tidöavtalet. Men problemet har vært skjøvet og tørket i lang tid. Og innen legestanden har det utløst debatt.

For eksempel ble det på Legeforeningens generalforsamling 2020 fremmet flere forslag om kommunalt ansatte leger, som førte til en livlig debatt. Det førte til at legeforeningen arbeidet for at alle kommuner skulle ha en medisinsk ansvarlig lege.

Men de fleste kommuner er skeptiske. I en undersøkelse gjort av Läkartidningen av byrådspresidenter i alle 290 svenske kommuner i fjor, sa halvparten av drøyt 100 spurte at de ikke ønsker å ansette leger til kommunens medisinske innsats.

Kommuneleger ble testet i Stockholm og Örebro. Begge kommunene er i tvil. Og Stockholms legestrateg frarådet at andre kommuner ansetter leger og foreslo i stedet at regioner ansetter medisinsk ansvarlige geriatriske leger.