På Ironman Worlds ser Kristian Blummenfelt en all-time sportsbragd

norsk Kristian Blummenfelt byr på en av sportens mest ambisiøse dobler på lørdagens 140,6 mil Ironman World Championships.

Blummenfelt, 28, vil se etter å bli den første triatleten som vinner en olympisk gullmedalje og en Ironman-verdenstittel samme år. Det første verdensmesterskapet i Ironman som arrangeres utenfor Hawaii – i St. George, Utah, for å være nøyaktig – sendes direkte på Peacock fra klokken 8:00 ET.

Kentucky Derby lørdag kveld (på NBC) vil presentere de mest spennende to minuttene innen sport. Tidlig på ettermiddagen avsluttes de mest utmattende åtte timene i sport.

Den olympiske triatlondistansen er 32 miles, og tar en time og 45 minutter. Ironman er et eget beist. På en liten måte er forskjellen sammenlignbar med et 10.000 meter baneløp kontra et maraton.

tysk Jan Frodeno er den eneste triatleten som har vunnet OL-gull (2008) og en Ironman-tittel (2015, 2016, 2019) i løpet av karrieren. Han fulgte den tradisjonelle banen med en lengre overgang til Ironman-distansen, debuterte nesten et år etter sitt siste olympiske eliteløp og tok enda et år senere for å vinne Konas berømte verdenstittel.

Blummenfelt, etter å ha vunnet OL-gull 26. juli, fikk sin Ironman-debut 21. november. Og på de første 140,6 milene satte han historiens beste tid over Ironman-distansen: 7 timer, 21 minutter og 12 sekunder, til tross for at han hadde diaré i tre dager før løpets start og to baderomspauser under maraton.

Han var 6 minutter, 41 sekunder raskere enn fjorårets Frodeno-rekord.

Det diskuteres om Blummenfelts tid skal regnes som verdensrekord. Det var en sterk svømmestrøm til fordel for Cozumels konkurrenter. Blummenfelt, som sa at svømming er den svakeste delen av løpet hans, fullførte sine 2,4 mil på vannet seks minutter raskere enn Frodeno gjorde i sin forrige rekord.

Ironman-merket bruker imidlertid ikke begrepet «verdensrekord» på grunn av variasjonen av baner rundt om i verden, i tillegg til sesongmessige endringer i forholdene innenfor hver bane.

Blummenfelt påpeker at mesterskap er viktigere enn tider, men når han ble presset, betraktet han Cozumel-innsatsen som den raskeste Ironman i historien.

«Det er ikke slik at svømmeturen er langs en elv. Det var i havet. og det faktum at tilstanden var bra, det er ingenting jeg kan gjøre med det, «sa han denne uken.» Og så lenge det er et Ironman-merket løp, og det har blitt godkjent før løpet for å være et Ironman-løp, er det ingenting. Jeg kan gjøre. «

Blummenfelt falt til 10. plass i en halv Ironman i Dubai i mars.

Men sjansene hans for å vinne i St. George – på en kupert bane som neppe vil gi rekordtider – økes av fraværet til Frodeno (Achille) og en annen tysk, to ganger Ironman-verdensmester. Patrick Lange (skulder). Så på fredag, min norske kollega Gustav Iden, halv verdensmester Ironman, har angivelig trukket seg på grunn av sykdom. Det samme gjorde Brit Alistair BrownleeOL-gull 2012 og 2016.

«Kristian er faktisk favoritten», Iden, hvis verdensmesterskap på 70,3 ankom St. George i september i fjor (hvor Blummenfelt var 26., håp punktert av et flatt dekk), angivelig torsdag. «Jeg deler ut prosentene til alle og tror jeg ga Kristian 30 % vinnersjanse.»

På spørsmål om hva som gjør alt dette mulig – OL-gull, fulgt fire måneder senere av en Ironman-distanserekord og nå, potensielt, en Ironman-verdenstittel – fokuserer Blummenfelt på genetikk først: større enn gjennomsnittet lungekapasitet og et større hjerte. Hans høyeste registrerte VO2 max – en måte å måle aerob kondisjon på – var «omtrent 90», noe som betyr at han blant de beste utholdenhetsutøverne i historien (inkludert flere norske ledsagere, langrennsløpere eller syklister).

Blummenfelt bemerket også de godt publiserte fremskrittene innen vitenskapelig testing og datainnsamling – inkludert avføring – som har hjulpet Norge, verdens beste vintersportnasjon, til å bli en kraft i triatlon for menn de siste årene.

«Dette gjør det enkelt å snu energisystemet for å finjustere for lengre avstander,» sa han.

Blummenfelt kjente først ambisjonskløen som ung svømmer i Bergen, omgitt av fjorder.

«Bergen er en by med regn,» sa han. — Vi har ikke gode forhold for å gå på ski, og det er på vestkysten, så det er ikke mye vintersport i byen.

Han trente i samme pulje som Alexander Dale Oensom var ni år eldre og i 2008 vant Norges første olympiske svømmemedalje.

«Det faktum at jeg en dag fikk se ham på TV under de olympiske leker, og så to uker senere, ble han med oss ​​på retreat, forbindelsen gjorde det lettere å tro at jeg kan komme dit også,» sa Blummenfelt. Dale Oen, som døde plutselig under en treningsleir i Arizona i april 2012.

Det var også i 2008 at en svømmetrener foreslo at Blummenfelt skulle prøve en sprinttriatlon. Han ble snart, 15 år gammel, det eldste medlemmet av startlandslaget.

Norge hadde ingen OL-triatleter. Hans første plan var å få sin OL-debut over flere år i 2016, for så å vinne den i 2020. Han garanterte også gull i Tokyo. i 2018da han ennå ikke hadde vunnet et verdensserieløp på toppnivå.

Så, i en sponsorvideo utgitt i juli 2020, presenterte Blummenfelt sin ultimate utfordring: å vinne OL, sesongens verdensserietittel, Kona og nok en Ironman på ett år. Han kom blant de to beste i fjor sommer.

For Blummenfelt minimerer ikke engangsbyttet av spillested fra Kona til St. George prestisjen til verdensmesterskapet, som arrangeres for første gang siden 2019.

«Selvfølgelig er Kona noe veldig historisk, unikt og noe fantastisk som vi har i triatlon,» sa han. «Men jeg tror at når vi endelig kommer tilbake igjen, med et verdensmesterskap, må vi omfavne løpet.»

OlympicTalk er aktiv Apple Nyheter. Foretrekker du oss!

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.