Orrön Energy starter transformasjonen med svarte tall

Ved å flytte fokus til fornybare energikilder, har Orrön Energy vært i stand til å generere ytterligere inntekter.

– 2022 var et ekstraordinært år for Orrön Energy og forgjengeren Lundin Energy, sier konsernsjef Daniel Fitzgerald.

Og han har rett. Fordi transformasjoner som den Lundin Energy gjennomgikk i fjor er sjeldne. Så en handelsavtale med Aker BPs olje- og naturgassvirksomheter ble sendt til Norge, mens det svenske selskapet valgte å satse på fornybar energi i stedet. Og derfor ble Lundin-navnet endret til Orrön Energy da avtalen ble avsluttet 30. juni.

Investert i fornybar energi

– Vi fullførte salget av hele vår olje- og gassvirksomhet og beholdt fornybare ressurser og tilstrekkelig kontanter til å fortsette å vokse som Orrön Energy. Den økonomiske rapporten avslører at handelen genererte omtrent 13 millioner dollar i inntekter.

Ytterligere Orrön Energy-virksomhet genererte inntekter på 14,5 millioner dollar, mens resultat før renter og skatt var 1 million dollar. Nettoinntekt på 28,9 millioner dollar skyldtes hovedsakelig utsatt skattefordel på 28,1 millioner dollar.

– Når vi går inn i 2023, vil vi fortsette å fokusere på å utvikle vår kjernevirksomhet i Norden, og jeg er glad for å kunngjøre at vi vil utvide virksomheten vår ved å legge til greenfield-muligheter i Sverige, Finland, Frankrike og Tyskland for å fortsette å levere på våre vekstambisjoner på lang sikt, sier konsernsjefen.

Utvid bedriftens fotavtrykk

Tilsvarende melder Orrön at det svenske kraftselskapet har økt sin estimerte årlige strømproduksjon fra 300 gigawatt til 800 gigawatt i Norden.

– Vi fortsetter å utforske muligheter for å utvide både vårt teknologiske og geografiske fotavtrykk og jeg forventer å se Orrön Energy ekspandere inn i andre markeder i årene som kommer, skriver selskapet i rapporten.

I løpet av fjerde kvartal oppnådde Orrön Energy en gjennomsnittspris på 88 euro per megawattime, som er lavere enn dagens spotpris. Selskapet tilskriver forskjellen til historiske sikringer knyttet til tidligere oppkjøpte selskaper.

Ytterligere oppkjøp

Mindre enn 5 % av selskapets produksjon i 2023 vil bli påvirket av historiske sikringer, og ingen vil fortsette utover 2023.

I oktober fullførte Orrön Energy kjøpet av ytterligere 27 % eierandel i vindparken Näsudden Väst på 36 megawatt og ytterligere 10 % eierandel i vindparken Stugyi på 27 megawatt.

I tillegg har selskapet kjøpt ytterligere 1 % i Näsudden Väst, noe som betyr at selskapet er 68 % eid.

I desember fullførte selskapet kjøpet av Lilla Årås vindpark, Siral Förvaltning og vindvirksomhetsporteføljen, samt ytterligere 6 % eierandel i Tolvmanstegen vindpark. Den samlede verdien av alle transaksjoner utgjorde 20 millioner dollar, og tilførte 22 megawatt installert kapasitet.

«Eksisterende aktivabase»

Men porteføljen sitter fortsatt løst hos Orrön Energy. I februar kjøpte selskapet ytterligere 15 % eierandel i Långås vindpark, noe som bringer selskapets eierandel til 32,5 %.

Den økonomiske rapporten avslører også en netto gjeld på 31,5 millioner dollar, og sammen med «gjeldskapasitet på 250 millioner dollar fra vår eksisterende aktivabase, har vi betydelig finansiell kapasitet til å finansiere videre vekst.»

«Finansiell ildkraft»

– Vi har hatt en fantastisk start på 2022 og selv om reisen vår bare så vidt har begynt, er jeg overbevist om at vi vil kunne fortsette å skape aksjonærverdier. Vi går inn i 2023 med en rekke spennende muligheter, nye forretningsforetak og partnere, og med vilje og økonomisk ildkraft til å fortsette å skape verdier gjennom energiomstillingen, avslutter Fitzgerald.

Kilde: Energy Watch

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *