Økende kritikk av norsk oljepolitikk – Nyheter (Ekot)

– Klimamessig mener jeg Norge bør slutte å lete etter ny olje og gass i nord så fort som mulig, sier professor Tore Furevik, leder for Bjerknessenteret for klimaforskning.

Klimaprofessor bekreftet av alle unntatt to av de ungdomspolitiske forbundene her i Norge. For eksempel bestemte de unge sosialdemokratene i AUF i fjor høst å jobbe for en ryddig avvikling av norsk oljeindustri innen 2035.

Denne uken sa Arbeiderpartiets klimapolitiske talsmann Espen Barth Eide at Norge kan trenge å stramme inn skattefordelene til enkelte oljeselskaper.

Den norske høyreregjeringen ønsker på den annen side jobber for en langsiktig lønnsom norsk oljeindustri. Regjeringen ga 15. januar rekordhøye 83 tillatelser til å lete etter nye kilder til olje og gass i de såkalte modne områdene på norsk kontinentalsokkel.

Olje og gass har gjort Norge til et av de rikeste landene i verden, men Tore Furevik påpeker at enkelte økonomer nå advarer om at verdien av fossile energiressurser kan synke raskt i fremtiden, i takt med fallende priser på fornybar energi.

– Det kan skje, om rundt ti år, at norsk olje og gass ikke lenger vil være økonomisk levedyktig, sier Furevik til Ekot.

Under Arctic Borders Conference i Tromsö denne uken slo imidlertid representanter for oljeindustrien hardt ned på de som vil avvikle norsk oljeindustri.

– Jeg mener Norge er godt posisjonert til å være en av nasjonene som vil fortsette å levere olje og gass, sier Kristin Færøvik, administrerende direktør i oljeselskapet Lundin Norway.

– Det er ingen prognoser som viser at det ikke vil være olje og gass i fremtidens energimiks. Spørsmålet er hvor mye og hvor den oljen skal komme fra.

– Norge driver sin virksomhet meget ansvarlig. Vi har 1,5 promille av verdens klimagassutslipp, sier Kristin Færøvik, hvis selskap er et datterselskap av svenske Lundin Petroleum.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.