Nye smitteverntiltak innføres

Smittespredningen i Sverige øker, om enn på lave nivåer, og belastningen på helsevesenet har økt litt. Samtidig er det en bekymringsfull utvikling i flere europeiske land.

Det opplyste regjeringen, som i denne sammenheng nå gjeninnfører noen restriksjoner for å bremse smittespredningen i Sverige.

– Nå må vi handle sammen slik at situasjonen ikke blir verre. Derfor vil vi i dag presentere ytterligere forholdsregler, sa statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressekonferanse tirsdag.

Tiltakene innføres allerede i morgen, onsdag, og inkluderer blant annet oppfordring til voksne om å holde avstand i det offentlige rom, at restauranter skal sørge for å unngå kø og at det skal brukes munnbeskyttere i kollektivtrafikken.

I tillegg anbefales arbeidsgivere å ta skritt for å redusere spredningen av infeksjonen. Dette kan handle om å la ansatte jobbe hjemmefra til en viss grad når jobben tillater det. Den ansatte skal også ha evne til å holde avstand under møter og i kafferom.

I morgen legger regjeringen også frem et forslag til vaksinasjonsbevis i restauranter og treningssentre.

Dersom situasjonen skulle forverres med svært høy smittespredning og høy belastning på helsevesenet, kan det være aktuelt å innføre ting som fjern- eller fjernundervisning i videregående skole, begrenset restaurantåpningstid og besøksforbud.

– Dette er mange tiltak og kan settes inn dersom vi havner i en verre situasjon, men det viktigste enkelttiltaket for å redusere smittespredningen og hindre at vi må ta flere grep i handlingsplanen er vaksinasjoner, sa statsråden. Sosialdirektør Lena Hallengren (S).

Samtidig ønsker regjeringen å gjeninnføre enkelte økonomiske støttetiltak, blant annet midlertidig opphevet legeerklæring for bærererstatning og midlertidig opphevet karenstidsfradrag. Regjeringen kommer tilbake til Riksdagen om disse forslagene.

Smitteverntiltak fra 8. desember:

  • Arbeidsgivere rådes til om mulig å unngå større samlinger, aktivere
    for ansatte å holde avstand og til en viss grad jobbe hjemmefra
    når det passer seg.
  • Universiteter og høyskoler må holde undervisning på stedet, men ta smitteverntiltak som å holde avstand ved større møter.
  • Voksne bør holde avstand i offentlige miljøer, unngå overfylte miljøer, velge om mulig andre transportformer enn kollektivtransport.
  • Tjenesteplasser bør unngå overbelastning.
  • Reisende anbefales å bruke munnbeskyttere ved overbelastning eller når det ikke er mulig å holde avstand med offentlig transport.

Lakartidningen.se
(oppdatert 2021-12-08)

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.