Nyheter, Renteinnsamling | Nytt slag: Norges Bank setter opp renten for 13. gang

(Nettavisen) Norges Bank varsler at den øker styringsrenten med nye 0,25 prosentpoeng, til 4,25 %.

Dette er den 13. renteøkningen siden renten var null % ved slutten av pandemien.

Den forrige renteøkningen i august har ennå ikke påvirket boliglånet ditt. Dette skjer først i midten av oktober, fordi bankene må varsle renteøkninger seks uker i forveien.

Renten vil trolig fortsette å stige

Samtidig slapp de en bombe: sentralbanken tror at renten kun vil økes én gang før året er omme:

– Det vil avhenge av økonomisk utvikling om det blir nødvendig å øke renten ytterligere. Vi vil trolig heve styringsrenten nok en gang, mest sannsynlig i desember, sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en pressemelding.

De advarer også om at renten blir høy. De justerte seg oppover og de tror styringsrenten vil holde seg på 4,5 % til neste år:

– Det vil nok være nødvendig å holde renten høy i lang tid fremover, sier sentralbankdirektør Ida Wolden Bache.

Les også

Flere bedrifter måtte kutte kostnader: – Jobb hardt for å redusere kostnadene

For høy prisøkning

Grunnen til at de øker renten er enkel:

– Prisveksten er høy og godt over målet på 2 %. Vedvarende høy prisvekst har store kostnader for samfunnet. Utvalget mener det må en noe høyere rente til for å bringe prisveksten tilbake til målet i rimelig tid, melder Norges Bank.

Økningen var forventet. Eksperter er ikke sikre på om dette blir den siste renteøkningen eller om det kommer en til før vi når toppen.

– Det første rentekuttet vil trolig vare til slutten av 2024, analyserte Handelsbanken tirsdag:

Sparebank 1: – Ønsker å opprettholdes på dette nivået i en lengre periode

Sparebank 1s sjeføkonom Elisabeth Holvik tolker dagens melding om den nye rentehevingen i en bredere sammenheng:

– Vi tror det er stor sannsynlighet for at dagens renteøkning blir den siste denne gangen. Men vi tror til gjengjeld at rentene vil holde seg på dette nivået i en lengre periode. Ved å presentere en rentebane der Norges Bank sier det er en viss sannsynlighet for at rentene settes opp i desember, bidrar dette i seg selv til en innstramming. Hvis de hadde sagt at dagens renteheving ville bli den siste, ville markedet umiddelbart begynt å spekulere i når rentekuttet ville komme og kronen ville trolig blitt svekket, sier Holvik.

– Vi har lenge advart om at så lenge alt fra råvarer, mineraler, energi, teknologi til mat brukes som våpen i supermaktsrivaliseringen mellom USA og Kina, vil dette legge langsiktig press på priser og kostnader. Dette er ikke land som ønsker proteksjonisme, men perioden med naiv globalisering er over og både land og bedrifter må ta geopolitisk risiko i betraktning når de velger produksjon, leverandører og partnere, for å gjøre seg mindre sårbare overfor Kina og dets allierte.

– Produksjonen må bygges ut i Vesten, eller i et alliert land, og derfor vil det være kostnader knyttet til flytting og bygging, men produksjonen vil også ha et høyere kostnadsnivå. I begrunnelsen for rentebeslutningen understreker Norges Bank at lønnsveksten har vært høyere enn forventet og at dersom lønns- og prisveksten ikke modereres, vil det være nødvendig med en ytterligere renteøkning.

Les også

Kjell (82) ble stengt ute av nettbanken: – Jeg gir opp nå. Fakturaer kan gå til inkasso. C tom!

Det har blitt mye dyrere å få lån

Vi har ikke sett en rente på 4,25 % siden finanskrisen i 2008, men verdien av rentefradraget har falt dramatisk siden den gang.

Et lån på 4 000 000 kroner er blitt 170 000 kroner dyrere enn fondet, noe som gir deg et rentefradrag på 37 400 kroner.

– Vi forventer at de første bankene øker renten allerede fredag ​​eller mandag i uken, storbankene pleier å være de første som øker renten, sier Carsten Henrik Pihl, leder for forbruker og kommunikasjon i forbrukerorganisasjonen Huseirne konsumenter.

– Med denne renteøkningen vil for de fleste boliglånskunder boliglånsrenten overstige 6 %, noen vil ha boliglånsrenter på 6,5 %, som vi ser av Huseirne rentebarometer.







– Bufferkontoen er tom

Med dagens rentenivå er stadig flere boliglånskunder i trøbbel.

– For hver måned som går blir sparekontoen din spist opp. Du blir presset nærmere og nærmere stupet. Før hadde de en buffer, nå er det tomt, sa inkassokonsulent Geir Grindland til Nettavisen onsdag i forkant av rentemøtet.

Les også

Advarer mot fradragsfrihet: – Du får mindre egenkapital i selve boligen

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *