Ny regjering sverget inn i skyggen av onsdagens angrep – EURACTIV.pl

En ny regjering har tatt over i Norge, ledet av Arbeiderpartiet, som vant valget i september. Regjeringens ed fant imidlertid sted i skyggen av angrepet, som fant sted onsdag (13. oktober) i Kongsberg by, 80 km fra Oslo.

Den mistenkte i angrepet er en 37 år gammel dansk statsborger Espen Andersen Braathenat han skulle begynne å skyte folk i butikken med en sen ettermiddagsbue foran det lokale supermarkedet.

Politiet utelukker ikke ekstremistiske motiver, da tjenestene tidligere har rapportert om forstyrrende oppførsel som indikerer radikalisering av den antatte gjerningsmannen. Det meldte den lokale politimesteren Ole Bredrup Sæverud, konverterte bueskytteren til islam. Fem mennesker ble drept i angrepet og tre andre, inkludert en politimann, ble skadet.

Den nye regjeringen har sverget. Statsministeren er leder for det seirende partiet

Han ble også sjokkert over angrepet på Kongsberg Jonas Gahr Store. Den tidligere lederen av Arbeiderpartiet (Arbeiderpartiet) ble i går tatt i ed som statsminister i Norge. «Hendelsene i Kongsberg ruver i et trist bilde av et brutalt angrep», understreket den nye regjeringssjefen.

Arbeiderpartiets maktovertakelse etter åtte år i opposisjon er en konsekvens av Stortingets seier i Stortingsvalget i september over det tidligere makthaverpartiet Høyre (Høyre). Det nye mindretallskabinettet er satt sammen av politikere fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet (Senterpartiet), som styrte sammen med Sosialistisk Venstre (SV) i 2005-2013.

Denne gangen, til tross for den erklærte intensjon fra alle tre partier om å gjenopprette koalisjonen til den sammensetningen, trakk SV seg til slutt fra forhandlingene, med mangel på en avtale om å begrense olje- og gassproduksjonen som årsak. Denne problemstillingen var et av temaene som dominerte årets valgkamp.

Støre har lovet en gradvis oppgivelse av utvinningen av disse råvarene, for ikke å ødelegge økonomien, i stor grad basert på utvinningssektoren, og ikke føre til massive tap av arbeidsplasser. Sentristene krevde raskere og mer ambisiøs handling.

Som varslet av den nye regjeringen vil Norge fortsette å produsere olje og gass de neste fire årene. En Labour-kvinne har blitt olje- og energiminister Mars Mjøs Persensom fungerte som Bergens ordfører de siste seks årene før han ble valgt inn på Stortinget i forrige måned.

Blant statsrådene to «overlevende» fra Utøya

Leder for Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum vil overta finansministerens portefølje. Som påpekt av den nye statsministeren i forbindelse med angrepet på Kongsberg, skal to av ministerpostene gå til politikere som overlevde Anders Breiviks angrep på Utøya for ti år siden, der Arbeiderpartiets ungdomsleir den gang ble holdt.

«Vi har to statsråder som var på Utøya», han har erklært Butikk. Jeg er den nye kunnskapsministeren Tonje Brenna og industriminister Jan Christian Vestre. I 2011, da både Oslo og Utøya ble angrepet, var de begge i 20-årene. Støre var da utenriksminister.

«For oss er dette generasjonsskiftet en stor inspirasjon. Når vi ser på disse flotte politikerne med slike erfaringer, føler vi hvor lenge vi har reist og jeg er stolt av det», sa statsministeren.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.