NTNU-professor vinner teknologipris og oppfordrer til karbonfangst og -lagring

Mellom NTNU AMOS den har gitt mer enn 230 doktorgradsstudenter, mer enn 50 postdoktorer og over 2000 vitenskapelige publikasjoner.

– Professor Asgeir J. Sørensen var direktør for AMOS-senteret ved NTNU, et senter som har forsket på autonome marine operasjoner og systemer i ti år. I nært samarbeid med sterke partnere og med støtte fra NTNUs ledelse har professor Sørensen og hans team utviklet kunnskap og innovasjoner av stor betydning for undervisning, forskning, økonomi og administrasjon, sier juryleder Lars Sørum, i dag forskningsleder ved Sintef.

En pris i alle navn i AMOS

Samt en rekke innovasjoner Åtte spin-off-bedrifter ble født som et resultat av NTNU AMOS sin forskningsvirksomhet.

– Jeg tar imot denne prisen på vegne av alle de som har jobbet med NTNU AMOS Senter for fremragende forskning, sa Sørensen i sin takketale. NTNU AMOS-partnere var SINTEF Ocean, SINTEF Digital, DNV, Equinor og Norges forskningsråd.

Han fortsatte:

– Sentre for fremragende forskning er et av Forskningsrådets kraftigste verktøy for grunnleggende og langsiktig forskning.

NTNU AMOS hadde tre forskningsområder:

  • Teknologier og metoder for kartlegging og overvåking av havet i romlig og tidsmessig skala.
  • Marine robotplattformer.
  • Risikostyring og maksimering av driften av skip og marine strukturer.

AMOS sitt forskningsomfang har dekket sektorer som olje og gass, offshore vindenergi, maritim skipsfart, akvakultur, fiskeri, kystbygging, marin forskning og forvaltning og marin sikkerhet.

Anke på karbonlagring

I sin takketale ønsket Sørensen også å se fremover, i en tid med globale utfordringer knyttet til klima, miljø, natur, energi, mineraler og sikkerhet.

– Jeg bruker begrunnelsen for anken. Skal vi lykkes med å gå over til nullutslippsfart, må vi gå nedover veien for hydrokarbonbaserte hydrogenprodukter med karbonfangst og -lagring (CCS). Nye globale forsyningskjeder av nye typer blågrønt drivstoff må utvikles. Det haster for Norge å ta et standpunkt her. Det er bra for både klimaet og for verdiskaping og lønnsomhet.

Han trakk også frem det han ser på som to av NTNU AMOS sine viktigste leveranser og funn: Observasjonspyramiden og innføringen av en kombinert lade- og kommunikasjonsstasjon for undervannsroboter på havbunnen utenfor Munkholmen i Trondheim.

Les også: NTNUs første forskningssatellitt på oppdrag til Arktis

To vinnere i år

Juryen fikk inn 20 nominasjoner, de fleste svært gode, ifølge juryleder Sørum. Til slutt satt de igjen med to kandidater som var fremragende på hver sin måte. Så Sørensen fikk en medvinner.

Den andre vinneren av OG21 Technology Champion er Dr. Vidar Mathiesen, direktør for teknologiselskapet InflowControl, som har utviklet en autonom innstrømningsventil (AICV) som brukes til å begrense vann- og gassproduksjonen fra oljebrønner.

Teknologien fører til betydelig lavere klimagassutslipp, reduserte kostnader og høyere utvinningsgrad. Så langt er det installert i 275 brønner på fem kontinenter.

Prisen ble delt ut av olje- og energiminister Terje Aasland under OG21-forum 16. november 2023.

OG21 deler årlig ut prisen «OG21 Technology Champion» for å hedre nerdene som har vært med på å sikre at ny teknologi brukes mye raskere enn vanlig.

OG21 har sitt mandat i Olje- og energidepartementet. Gjennom OG21 går myndigheter, næringsliv og forskningsmiljøer sammen for å identifisere teknologiske utfordringer og bli enige om strategier og tiltak for å møte dem.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *