NSA spionerte på europeiske topppolitikere gjennom den danske etterretningstjenesten

Med dansk hjelp har den amerikanske etterretningstjenesten NSA ikke bare spionert på svenske topppolitikere. Gjennom den danske militære etterretningstjenesten fanget de også opp fiberkabler som krysset Danmark for å spionere på fremtredende politikere og høytstående embetsmenn i Tyskland, Frankrike og Norge.

Ifølge Danmarks Radios kilder ble ledende tyske politikere fra både det kristeligdemokratiske CDU og det sosialdemokratiske SPD avlyttet. Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Tysklands forbundspresident Frank-Walter Steinmeier og tidligere finansminister Peer Steinbrück er blant de nominerte politikerne som NSA med dansk hjelp har spionert med vilje.

Hemmelig etterforskning

Opplysningene stammer fra en hemmelig etterforskning og en intern rapport med kodenavnet «Dunhammer» som analyserte årene 2012 og 2014. Etterforskningen ble utført i den danske etterretningstjenesten Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Danmarks Radio hadde i flere måneder møter med ni kilder som hadde tilgang til gradert informasjon fra den danske etterretningstjenesten. All informasjon er bekreftet av flere uavhengige kilder. Nøyaktig hvem som ble avlyttet når vi ikke vet.

Gjennom redaksjonens internasjonale samarbeid spurte SVT den tyske, franske og norske regjeringen om spionasje. Den tyske og norske regjeringen melder at informasjonen er ny for dem, mens den franske regjeringen avstår fra å kommentere.

Merkel: Jeg visste ikke om avlyttingene

Tysklands forbundspresident Frank-Walter Steinmeier skriver at han «ikke har noen kunnskap eller hukommelse» om at han kan ha blitt overvåket av den danske etterretningstjenesten.

Angela Merkel skriver gjennom sin talsperson at hun var uvitende om avlyttingen via Danmark, men «har fått vite» om informasjonen om avlyttingen «gjennom dine spørsmål». Talsmannen la til at Merkels kommentar «ikke er en uttalelse om hvorvidt fakta er korrekte eller ikke».

Peer Steinbrück var blant annet tysk finansminister og visepresident i det tyske sosialdemokratiske SPD. Når SVTs samarbeidspartner spør ham hva han synes om at han ble avlyttet av NSA via Danmark, sier han at det er første gang han hører om det.

– At vennlige hemmelige tjenester avlytter og spionerer på ledere i andre land er ganske grotesk. Politisk synes jeg dette er en skandale.

– Som sådan har jeg personlig ikke noe imot aktivitetene til vestlige etterretningstjenester. Men at de sikter sine egne er egentlig absurd, sier Steinbrück.

Den norske forsvarsministeren kommenterer

Norges forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sier han snakket med sin danske kollega i fjor høst om overvåkingen som dukket opp. Men når det gjelder de nye opplysningene ble han ikke informert: «Vi har absolutt ikke fått noe konkret om saken», sier han.

Etter intervjuet ble Bakke-Jensen kontaktet av den svenske forsvarsministeren og sier de begge tar «påstandene som oppstår på alvor».

SVT ba NSA og den danske etterretningstjenesten om et intervju uten resultat.

Den danske forsvarsministeren skriver i en uttalelse at den danske regjeringen ikke kan spekulere i medieoppslag, men legger til at systematisk avlytting av nære allierte er «uakseptabel».

Avsløringen av «Operasjon Dunhammer» ble ledet av Danmarks Radio og er et samarbeid mellom redaktører på SVT, NRK, Süddeutsche Zeitung, Le Monde, WDR, NDR.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.