Journalistene var i Qatar fordi fotball-VM er ett år unna. De rapporterte om kritikk av fotball-VM, mangelen på menneskerettigheter og situasjonen til migrantarbeidere i landet.
De hadde vært i Qatar siden 14. november, men like før hjemreise ble de arrestert. To dager senere er de nå løslatt.
– Vi er først og fremst veldig glade og lettet over at begge er i god behold og er på vei hjem. Jeg snakket med dem tidlig i dag. De var imponert over det de hadde vært gjennom. Denne saken hadde topp prioritet hos oss, sier NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen.
Qatar kommentarer
Delstaten Qatar svarte onsdag gjennom en pressemelding. De forklarte at årsaken til pågripelsen var at de hadde tatt seg inn og filmet i et privat område, uten tillatelse.
Grunneieren skal ha klaget og journalister ble senere arrestert på hotellet hans.
«Som i nesten alle land er det forbudt av qatarisk lov, teamet var klar over det før de gikk inn i området. Teamet fikk filme på et hvilket som helst ønsket sted i Qatar … Qatars» rekord «med hensyn til pressefrihet taler for seg selv. Qatar ønsker hundrevis av internasjonale journalister velkommen hvert år til å rapportere fritt i landet», skriver han.
Han tok alt utstyret
På en pressekonferanse fortalte journalister om arrestasjonen:
– Vi var på en seremoni i forbindelse med at VM var ett år unna. Så gikk vi rett til et intervju med verdenscupsjefen og snakket lenge med ham. Vi kom tilbake til hotellet kl 12 og fikk frem alt utstyret vårt. Etter at vi var ferdige, kom fem-seks personer til oss. De henrettet og produserte kortene sine. De sa de var fra politiet og vi var på vei til politistasjonen, sier Halvor Ekeland.
NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen ga uttrykk for sitt syn på pågripelsen på en pressekonferanse holdt ved kanalen i ettermiddag.
– Jeg tror vi alle er enige om at Qatar ikke er flaggskipet til uavhengig journalistikk og ytringsfrihet. Det er regler og begrensninger som vi må ha stor forståelse for. Hensikten var å følge det vi har det vi fikk tillatelse til. Våre reportere visste at filming ikke var tillatt i et privat område, og derfor sørget vi for å få tillatelse til de som var ledere i det området. Ifølge rapportene oppførte de seg slik NRK-reporterne burde oppføre seg.
Uansett hører det ingen steder hjemme å arrestere noen. Dette gjøres for å sende ut signaler om at «her må man passe på med å drive uavhengig journalistikk».
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»