Det oljerike Norge forbereder seg på valg dominert av klimaendringer

Norges statsminister Erna Solberg (valgplakat). Foto av Ali Zare (NTB / Reuters / Scanpix)

Offshore olje og gass har bidratt til å gjøre Norge til et av de rikeste landene i verden, men mens nordmenn forbereder seg på å gå til valg på mandag, er klimaendringene nøkkelspørsmålet i valgkampen for å transformere næringen til en fremtid.

De regjerende konservative, med statsminister Erna Solberg i spissen, samt hovedopposisjonspartiet Arbeiderpartiet på meningsmålingene, krever en gradvis avvikling av fossilt brensel, som fortsatt er ryggraden i landets økonomi.

Store norske partier stiller imidlertid sjelden alene: Å danne en regjerende koalisjon krever vanligvis støtte fra mindre partnere og kan derfor utgjøre en stor forskjell for regjeringens agenda. Noen av disse politiske kreftene etterlyser et mer radikalt brudd med landets dominerende industri og inntektskilde.

Vårt krav er ikke lenger å spise olje og gass, ikke gi nye tillatelser til bedrifter, sier Lars Haltbrekken, talsmann for Sosialistisk Venstrepartis mest sannsynlige samarbeidspartner i Arbeiderpartiets koalisjon om klima og energi.

Han argumenterer for at regjeringen han har styrt i årevis presser på for status quo, selv om landet ønsker en fremtid uavhengig av olje.

I august ble det sluppet en rapport fra FNs mellomstatlige panel for klimaendringer, som spår globale flom og branner i Norge som dominerte valgkampen.

Det tvinger også nordmenn til å møte det grunnleggende paradokset i samfunnet deres.

Takket være landets vannkraftnett og elbilens popularitet er nordmenn blant de mest entusiastiske forbrukerne av petroleumskraft i verden. Imidlertid 5,3 millioner. Norge, med sin befolkning, har bygget utmerket sosial velferd og det største offentlige formuesfondet i verden, etter å ha eksportert olje og gass i flere tiår.

Arbeiderpartiene kan stå overfor vanskelige politiske forhandlinger etter valget. Sosialistisk Venstreparti lar ham ikke senke støtten, og en annen sannsynlig samarbeidspartner, Senterpartiet, etterlyser også en mer offensiv omstilling av energisektoren.

Planen vår er nå å stille sammen med to gamle venner i partiet, sa Ap-ordfører Espen Barth Eide.

Vi tror fortsatt det fungerer. Men hvis startposisjonen deres er over [naftos ir duj] spise, det vil ikke … Vi vil prøve å opprettholde en merkevaredialog om neste fase av oljeindustrien, la han til.

Spådommer for valgresultatet vil bli offentliggjort mandag klokken 21.00. lokal tid (22:00 Litauen) vil bli holdt på valglokalet. De endelige resultatene av parlamentsvalget med 169 medlemmer offentliggjøres vanligvis i går kveld, men eksperter tror resultatene kan bli offentliggjort tidligere i år, ettersom rekordmange allerede har deltatt i forhåndsavstemningen.

Ved forrige valg i Norge stemte over 78 % av de stemmeberettigede.

Gjengivelse av BNS-informasjon i media er forbudt i media og på nettsider uten samtykke fra UAB «BNS».

Velg selskapene og temaene som interesserer deg. kilder