Norsk statsminister: Veldig dumt med den internasjonale kampen om kronestrategien

12. mars i år vedtok Norge svært strenge regler for å hindre spredning av smitten. Skoler stengt, demonstrasjoner forbudt. Grensen til Sverige ble stengt med karanteneregler og bemannet av militær og politi.

«Veldig dumt»

En landskamp ble raskt født. Norske politikere og myndighetspersoner mente Sveriges strategi var for avslappet og farlig, mens svenskene anså Norges regler som vanskelige å forstå og uholdbare i det lange løp. Og kveldsavisene fremhevet den nasjonale kampen.

– Jeg synes det var veldig dumt. For dette er det ingen konkurranse. Vi har litt forskjellige politiske systemer. I Sverige sitter Smittevernmyndigheten i førersetet. I Norge har politikerne det politiske ansvaret. Sverige er litt mer lukket i det politiske livet ved å bruke langsiktige mål og ved å være mindre detaljerte, sier statsministeren.

«Liten forskjell»

Han synes det har vært litt for mye oppmerksomhet rundt forskjellene.

– Det var mindre forskjell enn man kanskje trodde i hele perioden. Forskjellen var at vi stengte alle skoler mens Sverige stengte bare en del av skolesystemet. Akkurat nå er tiltakene relativt like mellom landene, sier Erna Solberg.

Når SVT spør statsministeren når et fysisk intervju på stedet i Oslo kan bli mulig igjen, sier hun at det kan skje snart.

– Jeg tror med tallene Sverige har hatt når det gjelder smitteprosent, kan det være innen en måned hvis det fortsetter som nå. Da ville det vært mulig for hele Sverige å bli mer åpent og normalt. Men vi må holde en meter unna. I Norden er det et vanlig intimområde å holde en meter unna folk man ikke er i slekt med, sier Erna Solberg.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.