Norges statsminister om ny politisk situasjon – Nyheter (Ekot)

Den norske regjeringens beslutning om å hjelpe en kvinne og hennes barn hjem fra en såkalt IS-leir i Syria har blitt for mye for Fremskrittspartiet (Frp). Siden partiet gikk ut av regjeringen 20. januar, har Erna Solberg ledet en norsk mindretallsregjering.

– Den største forskjellen er at mange av de vanskelige problemene må avgjøres i Stortinget, sier han.

Etter avreise fra regjeringen stupte Frp inn i opinionen, fra oppslutning på rundt 10 prosent til rundt 15 prosent, ifølge de siste meningsmålingene. Samtidig har statsministerens parti Høyre tapt terreng i opinionen, men på kontoret i Oslo sentrum vil Erna Solberg helst holde meningsdebatten unna sitt eget parti.

– Ja, det viktigste er at i det hele tatt har den borgerlige delen vokst frem. Alle som fordømte borgerlig samarbeid før jul, og til og med borgerlig regjering etter 2021, som er helt umulig nå, må kanskje se at det kan være trender som kan være annerledes etter 2021, sier Solberg til Ekot.

I forkant av stortingsvalget i september 2021 er imidlertid den rødgrønne siden fortsatt i ledelsen. Middelklassen ligger bak med over 10 prosentpoeng, viser flere meningsmålinger i februar.

Erna Solberg kjempet i mange år for å få en borgerlig firepartiregjering med flertall på Stortinget. Da Kristelig Folkeparti gikk inn i regjering for et drøyt år siden etter en intern kamp, ​​gikk Solbergs drøm i oppfyllelse, for så å eksplodere et år senere. Nå innrømmer statsministeren at det har vært rotete for regjeringen siden valget i 2017.

– Det var litt utfordrende med prosessen i denne perioden med at ett parti gikk inn, og så et annet parti, og så videre og så nye forhandlinger hele tiden på regjeringsplattformen.

Men du uttrykker en viss sympati for arbeidet til Frp, som åpenbart har gitt resultater med tanke på opinionen, i hvert fall så langt. Har du noe ønske om å gjøre noe lignende, å trekke deg fra makten tidlig for å føre en mer konservativ politikk i stedet for å være statsminister og prøve å sette sammen alle disse ulike viljene?

– Nei. Vi har fått mandat fra velgerne til å styre dette landet og vi, som et godt konservativt parti, er fast bestemt på å levere. Dette skal vi gjøre med god politikk i fremtiden. Vi ønsker å styre lenge, sier statsminister Erna Solberg.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.