Norges nasjonaldag – 9 tips til gode norske filmer





La oss nå feire våre naboer!


I dag, 17. mai, er ikke en hvilken som helst dag. Det er nemlig Norges nasjonaldag. Landet som har gjort seg kjent for sin uslåelige natur og virkelig har eksplodert de siste ti årene når det kommer til å produsere kvalitetsfilmer. I dag sier vi gratulerer til Norge med ni virkelig innsiktsfulle tips om norske filmer.





Foto: Sandrew Metronome

Pinch of Skin Grand Prix (1975)

Filmen er en av Norges mest kjente filmer. Det er filmen som har blitt sett av flest kinoer i Norge og har blitt dubbet til 14 forskjellige språk over hele verden. Dette er sykkelreparatøren Reodor Fälgen (Frank Robert) og hans gode venner, skjære Solan (Kari Simonsen) og Ludvig pinnsvinet (Toralv Maurstad). De planlegger å konkurrere i Flåklypa Grand Prix og bygger sin egen racerbil. Det er ment å være den beste bilen verden noen gang har sett, men som filmer skal, møter de problemer og hindringer på veien. Filmen er perfekt for de regnfulle søndagsettermiddagene hvor du bare vil krølle deg sammen på sofaen og bli kjent med noen sære og elskelige stop-motion-karakterer.

Her kan du streame: Grand Prix skinnklype

Foto: Nordisk film

Max Manus (2008)

Vi er midt i andre verdenskrig som Max Manus (Axel Hennie) slutter seg til den norske motstandsbevegelsen for å presse tilbake tyskerne som har begynt å marsjere inn i landet. Etter trening i sabotasje og desinformasjon i Skottland, returnerer han til Norge hvor han med suksess blir et av de store navnene i kampen mot nazistene. Imidlertid lever Manus alltid i vissheten om at han kan bli tatt til fange når som helst og jo lenger krigen varer, jo vanskeligere blir det å finne allierte. Filmen er et av de dyreste norske filmprosjektene noensinne. En morsom liten trivia er at noen sekvenser er hentet fra den svenske filmen 1939 (1989).

Her kan du streame: Max Manus

Foto: Film Atlantic

Escape from Bastöy (2010)

Året er 1915 og stedet er Bastöy, en soningsanstalt på en øy utenfor Oslo. Her kommer unge Erling (Benjamin Helstad) som får kjenne på stedets kalde vinter og institusjonens harde disiplin. Bli venn med Olav. Det blir tidlig klart at alt ikke er bra, spesielt når det viser seg at en av vaktene, Bråthen (Kristoffer Joner), angrep en av de innsatte. Det blir opp til Erling og vennene hans å forklare for politioverbetjent Håkon (Stellan Skarsgard) hva som skjedde, men det er ikke helt lett å overbevise. Filmen minner om mye Jan Guillous selvbiografiske drama Ond (2003) som også beskriver uregelmessigheter i fengselsmiljøet.

Her kan du streame: Flukten fra Bastöy

Foto: Film TriArt

Oslo, 31. august (2011)

Når Joachim Trier han laget sin andre spillefilm som han valgte å sette igjen Anders Danielsen er en løgn i hovedrollen. Denne gangen i rollen som den nylig rehabiliterte heroinen Anders som lever om dagen i den norske hovedstaden, som tittelen avslører. Han møter en rekke gamle kjente mens han prøver å finne en ny jobb. Alt ser lyst ut, Anders er en intelligent mann med akademisk meritt, men noe tærer på ham. Er det mulig å gi slipp på alt mørket som har preget livet hans og hvordan skal han klare å gjenoppta sine gamle familieforhold og vennskap? Filmen er nitti minutter lang og får deg til å tenke på hva som er verdifullt i livet.

Her kan du streame: Oslo, 31. august

Foto: Nordisk film

KonTiki (2012)

Ja, for dere som er påmeldt. Denne filmen er en samproduksjon mellom Norge, Danmark og Storbritannia, men de fleste skuespillerne er norske og Thor Heyerdahl (Pål Sverre Valheim Hagen) som er hovedpersonen i filmen vil alltid forbli en norsk helt. Filmen skildrer Heyerdahls vågale ekspedisjon ombord på den ustabile flåten Kon-Tiki. Hensikten med reisen over Stillehavet er å bevise at Polynesia var befolket av Sør-Amerika. Folk tror han er en fullstendig galning, men sammen med de fem andre i gjengen trosser han alle odds. Det han ikke har tenkt nok på er stormene og haiene som venter ute på havet. Det blir en tur de sent vil glemme. Gustaf Skarsgard spiller den svenske fotografen Bengt Danielsson som var med på ekspedisjonen da den dro.

Her kan du streame: Kon Tiki

Foto: Nordisk film

The Libra (2015)

Det er mange katastrofefilmernoen eksempler på dette er verdens undergang (1998), Overimorgen (2004) og 2012 (2009). I 2015 forsøkte Norge å lage en skremmende fremstilling av hvordan landet kan se ut dersom det rammes av en naturkatastrofe. Geolog Kristian Eikjord (Kristoffer Joner) oppdager at en enorm tsunami er på vei mot byen. Det blir fort en kritisk situasjon og det er bedre å redde seg selv hvis du kan. Med sine visuelt fantastiske miljøer og effekter er filmen noe man sjelden ser på det skandinaviske filmmarkedet. Skremmende nok har en lignende, ikke fullt så kraftig hendelse allerede skjedd i Norge og kostet en rekke menneskeliv, noe som gir litt ekstra krydder til historien.

Her kan du streame: Bølgen

Foto: Studio S Entertainment

Kongens valg (2016)

At den norske filmindustrien å gjerne bruke perioden i og rundt andre verdenskrig er ikke noe de prøver å skjule. De klarer faktisk perioden veldig bra og har mye historie å trekke på, Kongens valg er intet unntak. Kong Haakon av Norge selv (Jesper Christensen) står i sentrum når Oslo blir angrepet av tyske skip. Sikkerheten til Norge, og spesielt kongefamilien, er i stor fare, og det er viktig å holde tungen rett i munnen når man kjemper mot tyskerne. Filmen ble en stor vinner av Amandaprisen, den norske versjonen av Guldbagggegala, hvor den mottok åtte priser.

Her kan du streame: Kongens valg

Den tolvte mannen (2018)
Foto: Studio S Entertainment

Den tolvte mannen (2017)

Det er midt i den rasende andre verdenskrig og Nazi-Tyskland har et jerngrep om Norge. Tolv nordmenn fra motstandsbevegelsen gjemmer seg i en havn, men en, to, tre utsletter tyskerne alle unntatt én. Jan Baalsrud (Thomas Gullestad) klarer å rømme og går samtidig på en lang vandring i det iskalde, golde norske landskapet. Dessverre er tyskerne varme i hælene og Baalsrud må holde et høyt tempo for ikke å bli tatt. Filmen er basert på sanne hendelser og er virkelig en livredder som inneholder en stor dose spenning og hjertebankende scener.

Her kan du streame: Den tolvte mann

Foto: Film TriArt

Worst Man Alive (2021)

Året før tok han Joachim Trier tok verden med storm og fikk stor anerkjennelse på filmfestivalen i Cannes og deretter to Oscar-nominasjoner for beste originale manus og beste internasjonale film. Renate Reinsve hun ble tildelt beste skuespillerinne i Cannes for rollen som den tapte skolejenta Julie. Som så mange på hennes alder, er hun ikke sikker på hva hun vil ha ut av livet. Han starter og avslutter forhold mens han skriver romanen sin. Filmen serverer hele spekteret av følelser og vi i publikum kjenner hovedpersonene ut og inn. Filmtopp-anmelder vurderte den til 4/5 og sa at rom-com var død, men hvis noen kunne bringe den til live igjen Joachim Trier.

Her kan du streame: Den verste personen i verden

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *