Norge: Talibanernas overgivelse med privatflyg

På søndagen träffade Talibanerna representanter for sivilsamfunnet i Afghanistan, deribland og flere kvinnoorganisasjoner. Jamila Afghani er kokk for den afghanske grenen av International Women’s League for Peace and Freedom. Hon säger till NRK att møtet gick bra. Diskussioner håndlade om den økonomiske krisen, mänskliga rättigheter og kvinners rettigheter.

Også Talibanerna var nöjda med den ledende dagen i Norge.

«Under møtet satt deltagarna och lyssnade tålmodigt på hverandres åsikter och utbytte synpunkter om den aktuelle situasjonen i landet», skriver delegasjonen i et pressemelding.

”Representanter på møtet insåg at forståelse og samarbeid er den enda løsningen på Afghanistans problem. Alle deltakere, med en röst, forklare at slike møter er av interesse for landet ”.

Det viktigste møtet er tenkt på mandagen med diplomater fra USA, Storbritannia og flere EU-land. Sverige er inte inbjudet til møtet, øvre UD.

Ifølge tidningen VG och mediumbolaget NRK kommer delegationen från Afghanistan inte att träffa Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt. Det er hon som har bjudit i Talibanerna till Norge, men betont at det offisielle møtet ikke handler om en erkjenning. «Vi må prata med dem som jeg jobber i landet i dag», sier utrikesministeren i et pressemelding. Fokuset kommer til å ligge på den humanitære krisen i Afghanistan, hvor millioner av mennesker er svalt.

Norge har bilderna på talibanernas företrädare på väg till Norge i ett privat plan väckt kritik från flera håll.

Fabian Stang, tidligere politiker for Høyre og borgmästare i Oslo, sier til VG at han reagerte skarpt på bilder.

– Når det norske folket ser at vi henter terrorister, inte bare i den første klassen, utan på privatflyg, då blir de förbannade, sier han.

Ifølge utrikesdepartementet i Oslo er kostnaden for flygresorna mellom Kabul og Norge tilsvarende 3,6 millioner kroner. Sikkerhetsarrangementet i anslutning til møtet koster omtrent like mye.

I Oslo har demonstranter de siste dagene protesterte mot at Talibanerna bjudits in till Norge. Aktivisten Mina Rafiq er skeptisk og oppfordret Norge til å sende hele talibanernes delegasjon til Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

– Vi er rädda. Det er første steg mot en erkjennelse, vi vil ikke ta Talibanerna hit, sier han til NRK.

Det norske initiativet får også støtte fra flere håll. Svenska tidligere utrikesminister Margot Wallström, leder i kvinneforumet om Afghanistan, er positiv. «Frågan är inte om man ska prata med Talibanerna utan hur man ska prata med Talibanerna», skriver hon i ett uttalande.

I følge Margot Wallström skjer samtalen i Oslo ved en kritisk tidpunkt i Afghanistans historie. Vis siden av den humanitære krisen befinner seg i landet i en økonomisk krise som trenger sosial oppmerksomhet.

”For å forstå må man engasjere seg, men møtet må også bli et tillfälle å påminne og Talibanern press om kvinner og mänskliga rättigheter. Afghaner, spesielt afghanska kvinnor, følger mötet noga, liksom kvinnor runt om i världen”, skriver Margot Wallström.

”Kvinnor utgjør mer enn halva befolkningen, at uteslutt dem kommer att leda till misslyckanden med at rädda liv og misslyckanden med å bygge en livskraftig stat på lengre sikt.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *