Norge: IVAR IKS velger ut blandet avfall

Det norske renovasjonsselskapet IVAR foretrekker sortering av blandet avfall før deponering. Hun var i stand til å øke utvinningsgraden fra 28 % til 82 %.

Ligger på Forus, på Sørvest-Norge, administrerer IVAR all renovasjon for 10 kommuner, eller rundt 325 000 innbyggere. Dette selskapet har et svært spesialisert senter for sortering av kommunalt fast avfall, som lar det gjenvinne store mengder resirkulerbare materialer før forbrenning. Det gir dermed resirkulerte materialer av høy kvalitet som kan transformeres til nye produkter og emballasje.

Med innstrammingen av lokale og internasjonale forskrifter om resirkulering, har IVAR identifisert behovet for å forbedre sine avfallshåndteringsmetoder og har bestemt seg for å se nærmere på det skjulte potensialet til husholdningsavfall på sitt territorium. Under mulighetsstudien sendte anlegget sine blandede avfallsprøver til Tomra testsenter i Tyskland. Disse materialene ble utsatt for en rekke tester på forskjellige konfigurasjoner av sorteringsmaskiner.

Resultatene viste at mens papirgjenvinning fra blandede avfallsstrømmer presterte rimelig godt, måtte plastgjenvinningen forbedres. Husholdningsavfall inneholdt fortsatt høye andeler resirkulerbar plast, selv om det burde vært kastet i separate søppeldunker.

Gitt ytelsen til separat innsamling, ble et nytt separat innsamlingssenter opprettet, med helautomatiserte prosesser og nye fasiliteter dedikert til reprosessering av plastmaterialer og sortering av papir. Og den separate innsamlingen av plast er over. Plasten, som tidligere ble samlet inn separat, kastes nå i de samme grå beholderne med annet avfall og sendes til det nye anlegget. Og bare fabrikkrester sendes til forbrenning, hvor de brukes til å generere strøm og gi fjernvarme.

Det var i slutten av 2014 at anleggsbyggingsprosjektet ble startet med Sutco Recycling Technik, tjenesteleverandøren valgt av IVAR. Sutco presenterte Tomra Recycling for prosjektet. Siden det nye anlegget bruker Tomras Autosort, det vil si fra 22. januar 2019, skiller sorteringsenhetene plast (PET, PS, LDPE, HDPE, PP) og papir (blandet papir, papp, drikkekartonger), husholdningsavfall. I tillegg utvinnes metaller (stål, aluminium) fra husholdningsavfallet.

Før åpningen av særskilt innsamlingssenter var særskilt innsamlingsgrad i området som betjenes av IVAR høy: 65 % av avfallet som ble samlet inn i kommunene ble sortert. Imidlertid har full drift av anlegget nå gjort det mulig å oppnå gjenvinningsgrader for resirkulerbare materialer på rundt 74 %.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.