Norge frykter en storstilt russisk invasjon

Oslo. Den norske regjeringen frykter en fullskala invasjon av Ukraina etter Russlands anerkjennelse av de selverklærte folkerepublikkene Donetsk og Luhansk. Det som nå skjer i Øst-Ukraina kan føre til større skritt, sa statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse i Oslo tirsdag. Det er i hvert fall grunn til å tro at den russiske mentaliteten handler om å svekke Ukraina som stat og muligens gå videre med en fullskala invasjon av landet. Situasjonen i Europa er alvorlig.

+++ Alle nyhetene og utviklingen av krisen i Ukraina i livebloggen vår +++

Norge grenser til Russland lengst i nord. Det skandinaviske landet som ikke er medlem av EU er NATO-medlem, NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er norsk og var tidligere Norges mangeårige statsminister. Støre fungerte som Stoltenbergs utenriksminister i nærmere syv år i denne perioden.

Mandag kveld anerkjente Russlands president Vladimir Putin uavhengigheten til utbryterregionene Donetsk og Luhansk øst i Ukraina. Han beordret også sending av russiske soldater til Øst-Ukraina, og markerte andre gang siden 2014 at han hadde til hensikt å invadere Ukraina. Vesten anklager ham for brudd på folkeretten. Ifølge vestlige kilder har Russland samlet rundt 150.000 soldater på grensen til Ukraina.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.