Nobelprisene deles ut under beskjedne seremonier i vinnerlandene

Vinner av litteraturprisen, den tanzaniske prosaforfatteren Abdulrazak Gurnah. Foto av Matto Dunham (AP / Scanpix)

Nobelprisene for 2021 deles ut til vinnere fra mandag gjennom beskjedne seremonier i pandemitiden i deres land.

For andre år på rad måtte koronaviruset gi avkall på en tradisjonell bankett i Stockholm med vinnerne av kjemi, fysikk, medisin, litteratur og økonomi. Nobels fredspris deles ut separat i Oslo, Norges hovedstad.

Vinneren av litteraturprisen, den engelskfødte tanzaniske prosaforfatteren Abdulrazak Gurnah, var den første som mottok prisen ved en seremoni mandag middag i den svenske ambassadørens residens i London sentrum.

I følge ambassadør Mikaela Kumlin Granit ble Gurnah tildelt for «et kompromissløst og barmhjertig syn på konsekvensene av kolonialisme og skjebnen til flyktninger i bukten mellom kulturer og kontinenter».

«Vanligvis vil du motta prisen fra Hans Majestet Kongen av Sverige,» sa han til Gurnah under en seremoni deltatt av forfatterens venner, familie og kolleger. «Men i år vil du bli hedret langveisfra … på grunn av pandemien.»

Oppvokst på øya Zanzibar og ankom England på 1970-tallet, skrev Gurnah 10 romaner ved å bruke sin 18-årige flyktningerfaring, inkludert Memory of Departure, Pilgrims» Path Way), Afterlives og Paradise. Han sa at migrasjon ikke bare er hans historie, det er «et fenomen i vår tid».

Italienske Nobelprisen i fysikk Giorgio Parisi 6. desember. vil motta prisen under en seremoni i Roma.

USA-baserte fysikkprisvinner Syukuro Manabe, kjemiprisvinner David WC MacMillan og økonomiprisvinner Joshua D. Angrist vil samle sine medaljer og diplomer i Washington.

Andre seremonier vil finne sted denne uken i Tyskland og USA. På fredag, årsdagen for dødsfallet til Alfred Nobel, grunnleggeren av prisene, vil en høytidelig seremoni for det lokale publikum finne sted i Stockholms rådhus, med deltagelse av kong Carl XVI Gustaf og andre viktige medlemmer av det svenske kongehuset. familie.

Nobelprisen består av et diplom, en gullmedalje og 10 millioner. kroner (rundt € 1 million) fordelt til alle vinnere, hvis det er flere. Nobelprisvinnerne ble offentliggjort i oktober.

Nobels fredspris deles ut i Oslo, og derfor ønsket Nobel den av grunner han kjenner til. Seremonien finner sted her på fredag; I år skal Maria Ressa fra Filippinene og Dmitrij Muratov fra Russland premieres.

Det norske nyhetsbyrået NTB melder at seremonien blir mer beskjeden enn vanlig, at færre gjester vil delta, og at deltakerne må bære masker.

Et økende antall nye pandemiske omicron-stammer påvises i Norge. En talsperson for Den Norske Nobelkomité, NTB, sa at komiteen var «i jevnlig kontakt med Oslos helsemyndigheter».

Gjengivelse av informasjon fra BNS nyhetsbyrå i media og på nettsider uten skriftlig samtykke fra UAB BNS er forbudt.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg – vi informerer deg med et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i «Verslo žinios», «Sodra», Registersenteret, etc. kilder.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.