«Ikke bare å vifte med en tryllestav»


© Fredrik Sandberg / TT
Ebba Andersen. Fotografiske arkiver.

Slik begynte OL-sesongen for Ebba Andersson.

Men Tour de Ski vekker noe i henne. Et minne som klarte å snu skuta tidligere.

Det er det jeg har til inspirasjon, når jeg tenker tilbake på hvordan turneen endte sist, sier lengdens stjerne før dagens første stopp.

Forrige sesongs Tour de Ski gikk ikke som Ebba Andersson i utgangspunktet ønsket. Da norske kvinnelige skiløpere ikke var til stede – Norge avlyste deltakelsen på grunn av kronepandemien – hadde hun store forhåpninger om å sikre seg sin første mislykkede verdenscupseier i karrieren.

Men i siste runde krasjet han, Andersson var klart sterkest på den beryktede Alpe Cermis og reddet sin eneste verdenscupseier så langt.

Denne innsatsen betyr mye når han må ta turen igjen i dag.

– Når jeg tenker på det løpet, tenker jeg kanskje ikke hovedsakelig på at jeg klarte å være den første på Alpe Cermis. Det var også deilig å komme til en utrolig vakker avslutning etter en ganske vanskelig start på touren, sier Ebba Andersson.

«hyggelig introduksjon»

Det er paralleller å trekke med starten på denne sesongen, sier Andersson.

– Jeg kan likevel si at jeg fikk en litt rystende start hvor jeg ikke helt oppnådde det jeg hadde håpet på resultatmessig. Jeg følte også at jeg manglet en god form, sier Andersson.

Men samtidig er verdenscupseieren i fjor et bevis på at det kan snu en dårlig trend.

– Jeg skal ikke helt sammenligne den følelsen med sesongstarten nå, for det var mye tyngre da enn nå, og jeg hadde vanskeligere formmessig. Men om jeg må reflektere dette ved å klare å transformere noe der det ikke gikk som du ønsker, til kroppen som faktisk reagerer som du vil. Det er kanskje det jeg har mest som inspirasjon når jeg tenker tilbake på hvordan turneen endte sist, sier Andersson.

Du vil ha resultater

Ebba Andersson er ikke hovedfavoritt til finaleseieren i årets Tour de Ski, 24-åringen sier hun er betydelig dårligere på sprinten og derfor trolig ikke nok i sammendraget. Men for å føle seg fornøyd etter turen, kreves det et par veldig gode distanseløp.

Han trenger det før sesongens store milepæl: Beijing-OL i februar.

– Det er det jeg i hovedsak er ute etter. OL er det jeg i hovedsak sikter til, og når du starter der vil du ha tillit til deg selv. Slik selvtillit er basert på resultatene fra konkurranser. Det er ikke bare følelsen du har i kroppen, du må også ha en bekreftelse som også er sterk på banen, sier Ebba Andersson.

– Men i bunn og grunn vet jeg hvilket nivå jeg har holdt de foregående sesongene og jeg vet hvilken trening jeg har lagt ned. Så jeg håper jeg en dag vil få verdi også. Men det er ikke bare å vifte med en tryllestav.

Dagens sprintkvalifisering starter kl 11, siste økt starter kl 14.

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.