Nils van der Poel jakter OL-billett i det eneste kvalifiseringsløpet på 10.000 meter

Det er sesongens viktigste løp så langt for Nils van der Poel. Etter å ha vunnet forrige helg på 5.000 meter i den første verdenscupen i Polen, reiste skøytekongen til Stavanger, på den norske vestkysten, for å løpe den doble distansen. Det er den eneste OL-kvalifiseringen på 10.000 meteren som løpes.

– Det er viktige dager for Nils. Han forsøkte også å kvalifisere seg på 10.000 meter til siste OL, men mislyktes. På den annen side er grunnnivået han har nå mye høyere enn da, sier trener Johan Röjler.

van der Poel, et av Sveriges største gullhopp i Beijing i februar, demonstrerte klasse i Polen. Seiersmarginen for andre kanadiske Ted-Jan Bloemen var over fem sekunder og overrasket Röjler.

– Jeg forventet at det skulle bli et høyere nivå og jeg vet mange ble overrasket over at Nils var så høyere. Jeg ville blitt overrasket om det var like overlegent denne helgen, sier Röjler.

Til tross for at Trollhättan pride vant både 5.000 og 10.000 meter i verdensmesterskapet i Heerenveen i februar, må han derfor kvalifisere seg til OL. Blant de fire beste i Stavanger er plassen til 10.000 sikret. Han kan også ta det ved å havne blant de åtte med høyest poengsum i langdistanse-VM (5 000 og 10 000 meter). Det vil være ytterligere muligheter avhengig av hvem som reiser raskere til Stavanger.

På 5000 meter kvalifiserer de 14 beste skiløperne i verdenscuppen pluss de seks beste tidene.

Seier i Polen ga van der Poel et perfekt utgangspunkt. Etter Stavanger skal han i desember også konkurrere i de to verdenscuprennene i Salt Lake City og Calgary, som stenger kvalifiseringen. Også her vil han stille med minst ett 1500-meterløp med tanke på det integrerte verdensmesterskapet som går etter OL.

EM, 6.-8. januar i Heerenveen, er derimot over.

– Det er en viktig treningsperiode før OL og vi har som ambisjon å ikke konkurrere for mye. Dessuten er det reisedager og risiko for sykdom, så når vi kommer tilbake fra Nord-Amerika er vi i Inzell i Tyskland, forklarer Röjler, som ser på premieren i Polen som et styrketegn og bevis på at van der Poel er der den bør være i form.

– Han har ikke kjørt 10.000 løp siden denne sesongen, men konkurransen i Polen har vist at han er mer eller mindre der han var på slutten av forrige sesong. Men vi forventer at det blir enda bedre i OL, sier Röjler.

Når van der Poel vant gull i verdenscupen på 10.000 meter, satte verdensrekord med 12.32.94. Röjler tenker ikke så raskt på at han skal til Sørmarka arena til helgen.

– Men det skal være lavtrykk og da går det alltid litt fortere. Jeg tror vi kommer til å se mange ganger under løyperekorden som er rundt 12:50, sier Röjler.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.