«NATOs store politiske problem»

Tirsdag besøkte Norges statsminister Jonas Gahr Store Stockholm og hans svenske kollega Magdalena Andersson. En av sakene som ble diskutert var Russlands angrep på Ukraina og de sikkerhetspolitiske konsekvensene av dette. Spørsmålet om NATO ble også tatt opp, selv om de to statsministrene ikke var særlig kommunikative på dette punktet.

Mens alliansefrihet har vært åpenbar i Sverige lenge, er det også NATO-medlemskap i Norge. Mens svenske politikere i flere tiår har fremhevet alliansefrihet som en viktig årsak til at Sverige slapp unna andre verdenskrigs redsler, gikk Norge gjennom helt andre opplevelser under krigen.

Debattene har begynt

Norge var ikke på linje med utbruddet av andre verdenskrig, men ble invadert og deretter okkupert av Nazi-Tyskland. Etter krigen ble den politiske konklusjonen trukket at alliansefrihet ikke hadde vært til mye hjelp og Norge ble et av grunnleggerne av NATO.

Nå som Russland har angrepet Ukraina, har debatten startet i både Finland og Sverige om NATO-medlemskap kan skape mer sikkerhet enn fortsatt alliansefrihet. Begge land har satt i gang politiske prosesser som kan føre til beslutningen om å søke medlemskap i Forsvarsalliansen.

I så fall vil det være en historisk beslutning for begge land, av stor betydning for fremtiden.

Den finske regjeringen ventes å legge fram en såkalt rapport til Riksdagen om NATO-spørsmålet kort tid, kanskje til og med før påske. Tanken er at denne rapporten skal være utgangspunktet for debatten om NATO som skal finne sted i det finske parlamentet til våren.

Men selv da Finlands statsminister Sanna Marin holdt en politisk tale i helgen, uttrykte hun seg på en måte som kan tolkes som at hun ønsker at Finland skal ta steget mot NATO.

Han akselererte

Det skjer også en gradvis politisk endring i spørsmålet i Sverige. I et SVT 30-minutters intervju forrige uke åpnet statsminister Magdalena Andersson svensk medlemskap i NATO.

I regjeringserklæringen i høst varslet Magdalena Andersson at alliansefrihet tjener Sverige godt og at regjeringen ikke vil bringe Sverige inn i NATO. I dag sier han, godt klar over betydningen av ordene, den paktsfriheten Han tjente Vel Sverige, men at en radikalt endret politisk sikkerhetssituasjon krever en ny analyse av hva som er best for landet.

Det har satt fart i den interne debatten om saken. To tidligere sosialdemokratiske statsministre, Göran Persson og Stefan Löfven, tok offentlig avstand og stilte spørsmål ved medlemskap, mens tidligere utenriksminister Margot Wallström var mer åpen.

Ekstremt komplisert

Sosialdemokratene er faktisk under hardt politisk press i saken. De fire borgerlige partiene presser på for medlemskap, mens oppslutningen om NATO-medlemskap har vokst i opinionen.

Videre vil den finske prosessen ha stor betydning for en svensk stilling. Skulle Finland komme til at landet bør ta steget inn i NATO, blir det politisk svært vanskelig for Sverige å holde seg utenfor. For sosialdemokratene blir dette enda mer komplisert. Partiet har hele tiden hevdet at alliansefrihet er det beste grunnlaget for svensk sikkerhetspolitikk. Hvis Finland skulle endre seg, ville de svenske sosialdemokratene sannsynligvis bli tvunget til å følge etter.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *