Motta forslag fra statsråden om politisk løsning for Cementa – Nyheter (Ekot)

I dag orienterte handels- og industriminister Ibrahim Baylan Riksdagens handelskommisjon om tiltak regjeringen planlegger dersom Cementa på Gotland stanser produksjonen 1. november. Men komiteens leder, moderate Lars Hjälmered, var skuffet etter møtet.

«Min forventning var snarere at regjeringen ville ha en konkret og klar plan, både med nye lover, regjeringsoppdrag og andre tiltak, og klart kunne beskrive konsekvensene, som hva myndighetene gjør for å vurdere hvordan dette kan påvirke byggingen. av boliger, nye veier og jernbaner. Og fra begge sider kom det ingen melding fra næringsministeren».

Situasjonen er komplisert fordi parallelt med regjeringens arbeid med å finne løsninger som beskytter miljøet ved kontinuerlig kalksteinsutvinning og sikrer kontinuerlig tilgang på sement i Sverige, pågår en rettslig prosess. Saken er for tiden i Høyesterett, hvor Cementa anket da Mark- og miljøhøyesterett avslo deres begjæring om fortsatt autorisasjon for driften.

Begrunnelsen var at Cementas miljøkonsekvenserklæring var for mangelfull. HD har foreløpig ikke tatt stilling til om det skal gis prøvetillatelse. I månedsskiftet oktober/november går gjeldende tillatelse ut. Før det blir det ingen dom.

Senterets næringsutvalgsmedlem, Helena Lindahl, understreket viktigheten av midlertidige løsninger i påvente av kjennelsen.

«Inntil da må vi ha en virksomhet som fungerer og da må man kunne se på lovverket og se om det er hensiktsmessig å gi en midlertidig utsettelse til vedtak er fattet. For alternativet kan ikke stå alene. vent, for da har vi ingen virksomhet».

Handels- og industriminister Ibrahim Baylan han forsvarer sin uvitenhet om hva alternative tiltak er i verktøykassen hans, og sier at det ville risikere å akselerere spekulasjonene. Først må alle fakta på bordet.

«Jeg tror det er mye bedre å ha fakta på bordet og handle ut fra disse faktaene på en måte som minimerer konsekvensene.»

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.