MORGENNYHETER: Tre nyheter i korte trekk | Nyheter

Tegnells erklæring vekker reaksjoner i Danmark

Danmark er opprørt over den svenske statsepidemiologen Anders Tegnells uttalelser om kronens situasjon i landet. Det som opprører følelsene på andre siden av sundet er blant annet at Tegnell ikke nevnte at Danmark tester vesentlig mer for viruset enn Sverige – da han sa at Danmark har flere bekreftede tilfeller enn Sverige forrige uke.

– Danmark oppdager andre smittet. Dette gjør vi fordi vi tester mye mer enn svenskene. Det er ikke det samme som å ha flere smittede i befolkningen, sier Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør ved National Serum Institute, den danske motsvarigheten til Folkehelsemyndigheten i Sverige, for Dansk bt.

Samtidig hevder danske smitteverneksperter at det uklare tallet for smittespredning i Sverige er stort på grunn av at svenskene ikke tester befolkningen i like stor grad.

– Hvis du ikke har testet noen, har du ikke engang kronen, kan du fortelle. Mørketall kan være veldig store. Derfor er usikkerheten i Sverige mye større, sier Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi og mikrobiologi ved Københavns Universitet, ved BT.

FOR Å VITE MER: Kraftig dansk kritikk etter Tegnells uttalelse

Norsk klimaaktivists støvel: «Veldig hyklersk»

I et intervju med Norske NRK Greta Thunberg opprettholder selvbildet av nordmenn som gode venner av klimaet.

Han peker på landets store oljeproduksjon som et stort miljøproblem.

– De sier for eksempel at oljen brennes et annet sted. På en måte blir det som sagt veldig selvgode, sier han til NRK.

Intervjuet er gjort i forhold til en ny dokumentar laget av britiske BBC om den svenske klimaaktivisten.

Han sier til NRK at store oljeland som Norge, Saudi-Arabia og Canada begynner å føle presset fra en verden som blir mer og mer kritisk til fossilt brensel og at land begynner å spre falsk informasjon.

– Det virker som de begynner å få panikk og prøver å diskreditere alle som sier noe og spre alternativ informasjon for å kunne fortsette gruvedrift og tjene penger, sier han til NRK.

FOR Å VITE MER: Gretas kupp til Norge: «Hykleri»

Trump vil bli president

Donald Trump kan vurdere å stille som president i Representantenes hus. Tidligere amerikansk president sier i et radiointervju der han sier at mange ønsker å se ham stille til senatet, rapporterte han Bakken. Men han sier selv at interessen for formannskapet i underhuset er mye større.

– Vet du hva, denne ideen kunne vært bedre. Det er veldig interessant, sier Trump.

Oddsen er imidlertid ikke så stor for at han faktisk løper, ifølge ham selv.

I Trumps kritikk av Facebook ved å fortsette å holde den blokkert fra plattformen til 2023, antydet han at det ikke blir noen middager med selskapets grunnleggere neste gang han sitter i Det hvite hus.

«Det blir ingen middager med Mark Zuckerberg og hans kone, på hans forespørsel, neste gang jeg er i Det hvite hus. Det blir bare business!» Trump skrev i et notat.

FOR Å VITE MER: Trump er åpen for kappløpet om kongressen

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.