Miljøarrangør krever at Støre trekker seg som leder av Sjøpanelet

Over 30 organisasjoner fra hele verden ber Jonas Gahr Støre trekke seg som leder av Havpanelet dersom Norge ikke løser spørsmålet om havbunnsmineralutvinning.

Publisert:

WWF naturfond Verden, Nature and Youth og Greenpeace er blant organisasjonene som nå ber Støre gå av som leder av panelet.

– Dersom Norge ikke endrer situasjonen og ikke åpner farvannet for destruktiv industri, må Støre ta konsekvensene og gi opp jobben, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.

Les også

Tremor: Bygg på barrikadene foran minefeltene

Gruveselskapet Nordic Mining lover arbeidsplasser, flytting og nytt liv i Vevring. Rettssaken er nå i gang. Men hvis planene blir gjennomført, forsvinner ungdommene fra bygda.

Norges ønske om å åpne opp havbunnsgruvedrift har møtt sterk motstand fra en rekke havforskere, samt de nevnte miljøorganisasjonene.

– I stedet for å vise lederskap i arbeidet med å ta vare på havet, velger Norge å ignorere gode vitenskapelige advarsler om konsekvensene av havbunnsgruvedrift, sier Haldis Tjeldflaat Helle, senior havbunnskonsulent, til Greenpeace.

Store mineralressurser

I sommer sa regjeringen at de ønsket å åpne den norske plattformen for å lete etter og utvinne mineraler fra havbunnen.

– Når vi legger fram for Stortinget en melding om åpning av utvinning av havbunnsmineraler, er det for å se og finne ut om utvinningen kan skje lønnsomt, bærekraftig og ansvarlig, sa olje- og energiminister Terje Aasland Dagens saker da forslaget ble fremmet 20. juni.

Oljedirektoratet det betyr at du har store mineralressurser på norsk sokkel, noe som kan bety store inntekter for Norge. Området som regjeringen ønsker å gjenåpne er på 281.200 kvadratkilometer mellom Grønland og Barentshavet.

Store protester

Miljøorganisasjoner mener dette naturlige inngrepet er i direkte strid med Norges forpliktelse til Havpanelet for havforvaltning « 100 % bærekraftig. ». Komiteen ble etablert i 2018 og består av regjeringssjefer fra 14 land. Støre tok over etter Erna Solberg, som skal lede laget i 2021.

I et brev stilet til formannskapet i rådet understreker miljøbevegelsen blant annet at inngrepet kan risikere å utrydde arter vi ikke kjenner eksistensen til og sette verdens fiskereserver i fare.

Miljødirektoratet og Havforskningsinstituttet kritiserte også konsekvensutredningen som ligger til grunn for igangsettingsvarselet.

Les også

Støre: – Så vi skal redde havet – og Oslofjorden

LEIRVIK (VG) Statsminister Jonas Gahr Støre (AP) skal lede den globale kampen for å redde havet fra forurensning.

«Konsekvensundersøkelsen viser betydelige hull i kunnskap om natur, teknologi og miljøeffekter. Videre inneholder den ikke vurderinger om i så fall hvor og hvordan det er mulig å styre gruvevirksomheten på en miljømessig forsvarlig og bærekraftig måte», skrev Miljødirektoratet i januar.

Mandag blir det demonstrasjoner foran Stortinget og foran norske ambassader i 19 land rundt om i verden.

Publisert:

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *