Mens kanadisk idrett sliter med idrettsutøvers seier og trivsel, er Norge en mulig modell | NanaimoNews NÅ

Glede er sårt mangelfull i enkelte områder av kanadisk høyytelsesidrett. Et enestående antall idrettsutøvere krever en kulturell endring fra organisasjonene som fører tilsyn med dem.

Den nye føderale sportsministeren Pascale St-Onge sier at det har vært anklager om mishandling, seksuelt misbruk eller misbruk av midler rettet mot minst åtte nasjonale idrettsorganisasjoner i løpet av hans første fem måneder i embetet, og har kalt situasjonen en krise.

Å tråkke den mentale og følelsesmessige helsen til idrettsutøvere på jakt etter penger for å vinne medaljer er en rød tråd i klagene til idrettsutøvere.

Medaljer som et mål på suksess sies ikke å være problemet. Det vanskelige spørsmålet er hvordan man kan forfølge den internasjonale idrettens ære med idrettsutøveres velvære i forkant, mens de i høyytelsesidrettssystemet, inkludert idrettsutøvere, også er ansvarlige for de mer enn $200 millioner kanadiske skattebetalerne bruker. hvert år for dette.

Canada som et av de tre beste landene i verden i vintersport og topp 12 i sommersport er et mål på suksess som folk kan forstå, men hvordan det oppnås er i en tid med regnskap.

«Å bruke (medaljer) som en beregning for suksess er greit, men det burde ikke være den eneste metrikken for suksess,» sa den to ganger olympiske trampolinemesteren Rosie MacLennan.

«Hvordan kan vi flytte et kortsiktig incentivsystem med maksimal ytelse til et som muliggjør maksimal ytelse og miljøer med høy ytelse, samtidig som vi gir næring til helhetlig velvære og helse til idrettsutøvere i hele systemet? Sannsynligvis lettere sagt enn gjort. «.

Norge og Canada har mye til felles innen olympisk og paralympisk idrett, inkludert idrettsutøvere som sliter økonomisk med å forfølge drømmene sine.

– Den vanlige høypresterende unggutten i Norge har det ikke bra, sa Olympitoppen-sjef Ovrebo.

«De drives av motivasjonen og nysgjerrigheten deres for å finne ut hvor gode de kan bli. Dette gjør en enda sterkere etisk forpliktelse for oss til å behandle dem godt.

«Helse vil alltid ha høyeste prioritet av ytelse i tilfelle en konflikt.»

Å styrke kvaliteten på relasjonene innen landslag er en av Olympiatoppens tre uttalte kjerneoppgaver, sammen med sterke daglige treningsmiljøer og konkurranseforberedelse og gjennomføring.

– Landslagene måles ikke bare etter antall medaljer, sa Ovrebo. «Det er måten de behandler hverandre på.

«Det vi gjør her er å utvikle mennesker, og sport er bare arenaen for det. De er først og fremst mennesker, og de er, nummer to, idrettsutøvere.

Den filosofien er attraktiv for kanadiske idrettsutøvere.

«Jeg synes det er en fantastisk måte å nærme seg ting på,» sa den olympiske rugbyspilleren Nathan Hirayama. «Du kan se bedre resultater ved å ha spillere, idrettsutøvere som føler deres beste interesser blir tatt i betraktning.

«Hvis sport er noe vi ønsker å dyrke, vil vi at disse utøverne skal ha best mulig karrierer. Vi vil at de skal ønske å gjengjelde når de drev med sport og ikke gå derfra med en dårlig smak i munnen».

Å endre kultur tar tid. Atletenes karrierer er ikke lange.

Og stoler kanadiske idrettsutøvere på at organisasjoner som driver idrett med høy ytelse – Sports Canada, Own The Podium, Canadian Olympic Committee, Canadian Paralympic Committee og over 60 nasjonale idrettsforbund – endrer en kultur disse organisasjonene har bidratt til å skape?

«Min tro er at ja, det kan endre seg. Dessverre vil det ta tid og til og med et reelt behov for å forstå hva de grunnleggende årsakene er og hva problemene er, og hvem som er til syvende og sist ansvarlig for å gjøre disse endringene,» sa MacLennan.

Bruce Kidd, emeritusprofessor i idrett og offentlig politikk ved University of Toronto, mellomdistanseløper ved de olympiske leker i 1964, oppfordrer til å løsne koblingene mellom ytelse og finansiering.

«Finansiering avhenger av resultatmål som er helt podiumsentriske,» sa Kidd.

«Det må være en finansieringsformel som anerkjenner verdiene i loven om fysisk aktivitet og idrett og bidrar til disse resultatene. Jeg vil inkludere ytelse som et av kriteriene, men ikke i nærheten av hovedkriteriet.

«Jeg skynder meg å påpeke at ingen sier at vi ikke ønsker å bli veldig gode i idrett. Våre idrettsutøvere og trenere er konkurransedyktige. Du kan behandle noen som et menneske, du kan behandle noen som et utviklende individ og fortsatt gjøre det veldig, veldig bra i sport.»

Sportspsykolog Carla Edwards, som jobber med idrettsutøvere som psykisk helsekonsulent, mener kanadiske idrettsutøvere kan holde seg friske og vinne samtidig.

«Problemet er hvordan vi gjorde det. Hvordan vi kommer dit kan endre seg, sa han. – Norge har vist det. Vi må bare kjøpe den.

«Det kan være en endring på noen år hvor vi må bygge et nytt system og en forståelse av en væremåte. Jeg tror at hvis vi gjør det, vil vi se det oversatt om noen år. Selv på en abstrakt måte vil idrettsutøvere bli sunnere, noe som egentlig burde være målet vårt.

«Men å erkjenne realiteten til finansiering er egentlig ikke målet for mange organisasjoner.»

Denne rapporten fra The Canadian Press ble først publisert 26. april 2022.

Donna Spencer, Canadian Press

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.