Media svelget boksekampen til koranbrenneren med hull og hår: Altinget

For rundt et kvart århundre siden jobbet jeg som vikar i en av de to store kveldsavisene.

Jeg jobbet et år i nettavdelingen, det var gullgravernes tid for nyheter på nettet med sider som så ganske stygge ut og vi måtte klippe og lime inn kode i tekstdokumenter som så ble nettsider – noe helt annet enn å publisere reguleringsverktøy som hver enkelt blogger hadde tilgang til bare noen år senere og som vi alle tar for gitt i dag når vi legger ut på sosiale medier.

En enkelt savnet karakter kan få en artikkel til å se veldig merkelig ut.

Men folk leste det vi skrev. Siden ble besøkt jevnlig av så mange mennesker at vi måtte oppdatere maskinene den gikk på med jevne mellomrom, mens en solrik ettermiddag i redaksjonslokalet ble besøksrekorden feiret med champagne.

En dag kom redaktøren ut fra hjørnerommet sitt i en annen del av huset og besøkte oss på nettet. Han holdt oss en kort tale der han orienterte oss om hva jobben vår innebar. Vi leverte innhold. «Kaaantent,» sa sjefredaktøren i chapped Stockholm.

De som lever av å bli sett på sosiale medier for å maksimere antall følgere, er alle på jakt etter innhold.


Hard valuta

Innhold er den harde valutaen på nettet. Med den kan du som leser dette og alle andre som er koblet til World Wide Web bli overtalt til å dele en enorm mengde personlige data, hovedvaren i internettøkonomien.

De som lever av å bli sett på sosiale medier for å maksimere antall følgere, er alle på jakt etter innhold.

Bare ta vår for det meste Koran-brennende influencer, som ifølge TT han tjener tusenvis av kroner hver gang han sender direkte på Tiktok. Og det er det ofte. Noen ganger klarer han å trekke ut ekstraordinært innhold, som da en kvinne under en av hennes demonstrasjoner for ytringsfrihet i Stockholm han stormet frem med et brannslukningsapparat og prøvde å slukke boken som han utøvde ytringsfriheten over.

Akkurat den episoden ser ut til å ha vært ekte, men da vår influencer noen dager senere – i hans live på Tiktok – ble utfordret til boksekamp på et torg i Södertälje, var det grunn til å reflektere litt over autentisiteten.

Selvfølgelig kunne det virkelig ha vært at han ikke var der for det som så ut til å være en ganske falsk scene. Kanskje noen andre ønsket å lage sitt eget innhold ved å bruke ryktet til den som brente Koranen uten å bli spurt. Den med boksehanskene som utfordrer ham etterpå han hevdet at alt var avgjort Dette skal vi selvfølgelig ikke tro. Influenseren på sin side benekter det.

Hvorfor er det så trygt?

Men på den annen side, når filmmaterialet har vært tilgjengelig for allmennheten fra starten av, vil kanskje en lang rekke redaksjoner i landet fra kl. Kveldsavisen TIL SVT må definitivt og umiddelbart erklære at koranbrenneren har blitt «angrepet». Kanskje vi får lov til å gi en så stor skaper av høyoktaninnhold som engelskmennene kaller ham tvilens fordel – selv om det da er omvendt. Vurder en kvart omgang til om det kan være nok et oppmerksomhetssøkende element.

I denne forbindelse sa influenceren selv at han ønsket å gjøre det brenn alle tolv Koranene til i høst. Hvis interessen opprettholdes, vil vi sannsynligvis se flere eksempler på innovativt innhold på disse arrangementene.

Rapporter gjerne hva som skjer, men spør deg selv om det vi ser virkelig er en ufiltrert, autentisk virkelighet – eller noe helt annet.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *