Luleå kan tape investeringer for flere milliarder dollar til Norge: 500 arbeidsplasser står på spill

Ettersom store deler av verden går over til grønn energi, vil det være behov for mengder mineraler og metaller. Gruveselskapet LKAB investerer derfor ti milliarder i utvinning av fosfor og sjeldne jordmetaller ved å behandle avfallet som blir igjen etter utvinning av jernmalm.

Fosfor er et viktig råstoff i mineralgjødsel, mens jordmetaller er nødvendig i elektriske kjøretøy, vindturbiner og elektronikk.

Narvik ny kandidat på lista

Det nye milliardprosjektet involverer rundt 500 nye arbeidsplasser og det store spørsmålet akkurat nå er: hvor skal den nye fabrikken bygges, som skal utvinne disse sjeldne jordartene?

Tidligere har LKAB snakket om Helsingborg, Skellefteå eller Luleå. Helsingborg ble da fjernet fra listen, men nå har en ny by dukket opp på kartet: Narvik.

– Det vi blant annet ser på er nok jord, som henger sammen på en god måte og at vi har forutsetninger for å bygge det vi trenger og gjøre avfall til morgendagens ressurser, sier David Högnelid, markeds- og kommunikasjonssjef Divisjon Special. Produkter hos LKAB.

Luleå har allerede tapt kampen om satsing på stål i for eksempel Boden på grunn av tomtemangel. Hvordan står Luleå mot Narvik og Skellefteå?

– Vi vet ikke ennå fordi vi er i samtaler. Håpet vårt er at vi skal ha tre gode alternativer.

Finn ut hvorfor Narvik er viktig for LKABs gigantiske nye prosjekt i videoen over.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.