Lønnsutviklingen i de baltiske statene i 2022: prognosene er fortsatt optimistiske

Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

De fleste av de undersøkte lederne i litauiske selskaper – hele 98 % – forventer en økning i ansattes lønn i år. Av disse sier 56 % at de vil øke lønningene sine med 6–10 %, den høyeste prosentandelen av ledere som planlegger en slik endring siden 2015.

Dette viser den siste PwC-undersøkelsen blant administrerende direktører i Litauen, Latvia og Estland.

Ifølge den forventer 27 % av lederne 5 % vekst, opp fra 40 % i fjor. 8 % av lederne forventer en vekst på 11-15 % eller mer enn 15 %.

Bare 2 % av gründerne i landet vårt, sammenlignet med 16 % i fjor, sier at det ikke er noen lønnsøkning i bedriftene deres.

Lignende prognoser ble delt av estiske selskaper, med 54 % som forventet en lønnsøkning på 6-10 % og 40 % opp til 5 %.

I Latvia forventer 37 % og 36 % av de spurte lønnsøkninger på 6-10 % og opptil 5 % og 18 % av lederne forventer ikke lønnsøkninger.

[infogram id=»604b78a9-dda7-4b0e-8ac1-3fdbd00beab7″ prefix=»xHE» format=»interactive» title=»Vadyba_atlyginimų prognozės 2022m.»]

Monika Stonkė, HR-sjef i PwC Litauen, påpeker at denne undersøkelsen viste at stadig flere bedrifter står overfor mangel på ansatte. Ifølge henne tvinger denne markedssituasjonen bedrifter til å revidere sine lønnssystemer, lønnstabeller, som spiller en betydelig rolle for å tiltrekke seg nye ansatte og beholde ansatte.

«Forholdet mellom tilbud og etterspørsel er en av nøkkelfaktorene bak den positive trenden i lønnsveksten. En annen vesentlig faktor er inflasjonen, som oppmuntrer arbeidssøkere til å søke høyere lønn, og dermed sikre en lik levestandard. eller litt høyere. En av de Faktorer som har blitt observert i mange år er det stadig økende antallet jobber i utenlandske selskaper, ikke bare i store byer, men også i regioner – dette fremmer også veksten i ansattes inntekt, sier han. M. Stonkė.

Ifølge PwCs litauiske HR-sjef kommer internasjonale selskaper ofte til markedet med klare karriereplaner for ansatte, og selskapet bruker ofte bonusordninger eller årlige lønnsgjennomganger. Dette tvinger lokale selskaper til å ta i bruk lignende personalledelsesteknikker for å beholde og tiltrekke ansatte, noe som driver lønnsveksten.

Han konkluderer med at alle de ovennevnte faktorene, inkludert den geopolitiske situasjonen, kan ha innvirkning på lønninger og arbeidsmarkedet generelt, men det forventes ingen store endringer i 2022: Arbeidsmarkedet endrer seg ikke veldig raskt, endringer kommer gradvis.

M. Stonkė understreker imidlertid at det er obligatorisk å interessere seg for hva som skjer i markedet og forberede seg på endringene.

Å snakke om lønn er ikke bare det

Darius Dužinskas, Chief Human Resources Officer i Baltic Amadeus, et selskap som utvikler IT-løsninger, deler at selskapets lønn øker hvert år.

«Lønnen vurderes ikke nødvendigvis bare én gang i året og endringer kan gjøres basert på behov fremfor kalender. Dette gjelder spesielt for yngre fagfolk med lavere lønn, som forventer hyppigere lønnsgjennomganger. I år vil økningen i godtgjørelsen være tilsvarende. til det totale vekstgjennomsnittet for markedet», sier D. Dužinskas.

I en kommentar til resultatene av den siste meningsmålingen av administrerende direktører i Litauen, Latvia og Estland utført av PwC, mener D. Dužinskas at hovedårsaken til disse resultatene er den enorme mangelen på ansatte og deres konkurranse.

Ifølge ham står det alltid en annen aktiv arbeidsgiver som venter på døren som er klar til å tilby noe mer.

«Andre faktorer spiller også inn: Arbeidsmarkedet og konkurransen om talenter globaliseres, det er ingen forskjell på å jobbe for en litauisk eller tysk start-up, å være ingeniør i Latvia eller Norge osv., og å jobbe hjemmefra bidrar også til dette, sier eksperten.

Les også:

«Det mangler ikke på personalet, jeg synes det bør understrekes at det er mangel på godt personale. Arbeidstakere velger arbeidsgiver og lønn er en av faktorene. Det kan ikke sies at det er vesentlig eller det eneste, men der er ingen måte å ha de beste ansatte hvis den utbetalte lønnen ikke lenger er konkurransedyktig og lønnsgjennomgangen er forsinket, sier Baltic Amadeus Chief Human Resources Officer.

Darius Dužinskas, Chief Human Resources Officer i Baltic Amadeus. Foto av Vladimir Ivanovo (VŽ)

Riktignok er det fortsatt arbeidsgivere som vurderer lønn uten å snakke med en ansatt.

D. Dužinskas har en kategorisk mening om denne saken: Ledere som ikke er interessert i å snakke med folket sitt og hvordan de har klart seg, trenger en endring. «

Han er ikke i tvil om at hvis lederen gjør det, vil endringen skje naturlig: Markedet er ekstremt intenst.

– Så, for ikke å miste ansatte, bør det være klart at en slik samtale ikke bare handler om lønn, men også om trivsel, arbeid, mål, prestasjoner, prestasjoner, gleder og mye annet, påpeker han. intervjuet.

Personaleksperten anbefaler at intervjuer bør foregå på en svært regelmessig basis, ideelt sett på ukentlig basis og helst på månedlig basis.

«Så ble han bare kjent med oss. Det skal ikke bare snakke om lønn, men også om resultater, mål, ambisjoner, forbedring, tilbakemeldingsdeling, prestasjoner, problemløsning. Å jobbe i en organisasjon handler om en avtale: begge parter forplikter seg til å prestere ulike betalte oppgaver, sier han.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg – vi informerer deg med et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i «Verslo žinios», «Sodra», Registersenter, etc. kilder.