Storbritannia inngikk en frihandelsavtale med disse tre partnerne på fredag, som åpner for reduserte priser på enkelte produkter.
Fem måneder etter å ha forlatt EU fullstendig, fortsetter Storbritannia sin erobring av nye handelsallierte. Fredag 4. juni inngikk den en frihandelsavtale med Norge, Island og Liechtenstein. Som sådan vil han kunne eksportere cheddaren sin dit uten toll, som tidligere nådde 277 %. Avtalen gir også tollreduksjoner for svinekjøtt, fjærfe, enkelte fisk og krepsdyr og gir gjensidig anerkjennelse av faglige kvalifikasjoner.
Les ogsåFiskeri: EU og Storbritannia kommer til enighet om fangst i 2021
vil forårsake en «Flott utvikling av vår virksomhet» med disse tre partnerne, jubler den britiske ministeren for internasjonal handel, Liz Truss, som beløp seg til 21,6 milliarder pund (25 milliarder euro) i fjor, sammenlignet med nesten 500 milliarder euro med EU. Mesteparten av disse er eksport fra Norge til Storbritannia, dets viktigste handelspartner.
Mer byråkrati
Det understreket statsminister Erna Solberg på sin side«En frihandelsavtale vil ikke være så tilfredsstillende» sammenlignet med forholdene som tidligere eksisterte innenfor Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet, som Storbritannia forlot samtidig med EU. Den nye rapporten innebærer mer byråkrati enn forrige tiltredelse til det indre marked.
Les dokumentasjonenBrexit: dokumentasjonen vår for å forstå alt
Trinn for trinn, «Globalt Storbritannia »Plant flagget hans over hele planeten. London har allerede sikret seg avtaler med EU, Singapore eller Japan, og er i samtaler med Australia, USA, India og New Zealand. Forhandlingene med Canada og Mexico vil også starte. En frihandelsavtale med Australia vil representere en gevinst på 0,1 til 0,2 % for britisk BNP innen femten år.
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»