Frida Karlsson mener at mental styrke avgjør

Frida Karlsson har bevist at hun er en mesterskapsløper.

Hun debuterte i VM i Seefeld som 19-åring i 2019 og kom hjem med gull på stafett, sølv på ti kilometer klassisk og bronse på tremil.

I verdensmesterskapet i 2021 i Oberstdorf ble innhøstingen sølv i skiathlon og ti kilometer fristil og bronse på tremila.

På spørsmål om hva som kjennetegner en mesterskapsløper, har han et direkte svar.

– Mental styrke. Mesterskap er min beste gren, jeg er veldig fornøyd med mine to seniormesterskap, sier Karlsson med et smil.

Det er ingen tvil om at han har den mentale styrken.

Det var som en hevn da jeg kom tilbake etter nedleggelsen, som glasur på kaken.

Men det har Frida Karlsson også hun hadde vanskelig for å sette grenser, noe som førte til at hun ble suspendert fra konkurransen på grunn av helseproblemer.

– Det er av tilbakeslagene og utfordringene jeg har lært mest og kanskje utviklet meg mest. Jeg skal opp igjen hvis jeg har vært i sving og jeg kjente det, jeg er tilbake på sporet, sier Karlsson.

Han samler på både medaljer og minner og mener de vanligvis hører sammen.

– Men mitt beste minne er kanskje ikke medaljer, men seieren i Holmenkollen.

På slutten av 2019 ble hun utestengt fra å konkurrere da testverdiene hennes ikke oppfylte helsekriteriene til det svenske skiforbundet.

Etter to måneders pause kom hun tilbake til verdenscuppen og i mars 2020 tok hun sin første verdenscupseier da hun vant tremila i Holmenkollen etter en ny kamp med den store norske favoritten Therese Johaug.

– Det var som en hevn da jeg kom tilbake etter nedleggelsen, som glasur på kaken.

I slutten av november sparker verdenscupsirkuset i gang løpene i Ruka. Ikke årets viktigste. «Jeg skal sitte stille på båten,» sier Frida Karlsson.

Foto: Tomi Hänninen / Bildbyrån

Premieren på verdenscupen ser han ikke i finske Ruka i slutten av november som en spesielt viktig konkurranse.

– Jeg vil ikke se det bli som en krig hele veien, jeg skal sitte litt rolig i båten. Det er ikke slik at Ruka henger seg fast, nå begynner sesongen. Jeg vil ikke gi slipp på så mye på trening, men jeg vil la løpene gjøre sin plikt. Jeg føler meg vanligvis bra når jeg konkurrerer mye, og jeg liker å konkurrere i god form. Jeg vil helst ha en rolig og stabil restitusjon så jeg er i god mental og fysisk form når det gjelder.

Selv om treningen til tider er monoton, ønsker han ikke at verdenscupen skal starte før slutten av november.

– Jeg er glad for tiden jeg har igjen. Jeg har mange ting igjen som jeg vil arkivere litt før jeg setter nummerlappen på. Du kan alltid gjøre turen litt billigere. Jeg vil fokusere mer på prestasjonene mine i starten av sesongen, hvis jeg presterer så godt jeg kan, vil jeg kjempe om pallen.

Sist vinter slet Frida Karlsson med fotproblemer som forårsaket fot- og beinkramper.

– Nå er det ok. Jeg jobbet veldig hardt med rehab hver morgen før trening og begynte med innleggene i alle skoene og så en flott utvikling i balansen min som også gagner teknikken.

Ebba Andersson og Frida Karlsson under en treningskamp i Östersund i desember i fjor.

Ebba Andersson og Frida Karlsson under en treningskamp i Östersund i desember i fjor.

Foto: Erik Mårtensson / Bildbyrån

Trener Stefan Thomson forteller hvordan landslagsløperne oppmuntrer hverandre. Avstandsstjernene Frida Karlsson og Ebba Andersson, begge fra Sollefte, er et godt eksempel på dette.

– Ebba betyr mye. Når det kommer til harde treningsøkter og kanskje ingen andre er med, oppmuntrer vi hverandre. I motsetning til Norge, hvor kanskje Therese Johaug reiser alene, har vi hverandre og kan få hjelp til å henge med og presse hverandre til neste grense, sier Frida Karlsson.

Hun ser kampen om å være først på passet som en gulrot.

– Det betyr at du kanskje kan ta en prosent til av det som er i kroppen når det er hensikten.

Frida Karlsson vant den første svenske i Bruksvallarna i fjor. Fredag ​​starter langrennssesongen med sprint i Gällivare, lørdag og søndag avgjøres langrennskonkurransene.

– Resultatmessig er ikke løpene viktige i det hele tatt. Hvis jeg føler at jeg er fysisk tilstede når det gjelder ytelse, bryr jeg meg ikke om jeg er første eller andre.

I februar venter de på OL i Beijing og muligheten for å utvide medaljetabellen.

– Det er klart du har mye OL i tankene men akkurat nå fokuserer jeg på treningen jeg skal gjøre og så ser jeg frem til en morsom sesong, håper jeg.

For å vite mer:

Linn Svahn taper OL i Beijing

Finn den rette blant TV-kanalene – slik sendes vintersport

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.