Linava anslår de potensielle vindtapene på grunn av hviterussiske sanksjoner – rundt 100 millioner. EUR

Foto av Judita Grigelyts (V)

Hvis Hviterussland forbyr eksport av enkelte matvarer til EU (EU) og noen andre land, kan litauiske transportselskaper lide nesten 104 millioner euro per år. Tap av euroen, sier den litauiske nasjonale bilforeningen Linava.

Ifølge henne kan det meste av tapene skyldes forstyrrelsen av strømmen av reeksportert mat til Hviterussland. I tillegg kan russiske enger ifølge Linava overta noen av de forbudte varene.

Hvis vi kun vurderer eksporten av vårt lands matvarer, bør ikke tapene bli like store som ved reeksport. Det totale tapet i form av eksport og reeksport kan komme opp i nesten 104 millioner. Eur, sier Zenon Buivydas, generalsekretær i Linava.

Det anslås at tapene på grunn av eksportrestriksjonene av litauiske matvarer til Hviterussland kan nå 13 millioner LTL i løpet av hele året. 91 millioner euro for gjeneksport. EUR.

I følge økonom Alexander Izgorodin kan enger bli utsatt for indirekte risiko, ettersom Litauen er sterkt avhengig av hviterussisk reeksport.

Et stort antall varer går gjennom Litauen til Hviterussland, som ikke produseres av vårt lands virksomhet, men reiser til EU i transitt til Litauen. For eksempel, i perioden januar-oktober 2021, var volumet av reeksport til Litauen fra Hviterussland 729 millioner. Eur, og Hviterussland er Litauens femte største re-eksportmarked, sier A. Izgorodinas.

Ifølge ham sto Hviterussland for 7 % av all reeksport av varer til Litauen i fjor.

I følge data fra avdelingen for statistikk utgjorde andelen mat og grusomt i strukturen til litauisk reeksport til Hviterussland i januar 10,3 % av den totale reeksporten, og volumene utgjorde 75,7 millioner litauere. EUR og var 7 ganger høyere enn litauisk eksport til Hviterussland.

Den 6. desember skal Minsk ha forbudt import av visse varer til landet, innførte sanksjoner mot Hviterussland og utvidet strømmen av uønskede mennesker.

På denne måten reagerte Minsk etter at EU godkjente en pakke med femte sanksjoner mot Hviterussland, med totalt 183 personer og 26 organisasjoner i strømmen. Sanksjonene inkluderer å forby enkeltpersoner å komme inn i EU, samt alvorlig frysing av deres fysiske og juridiske kontoer. Videre har EU-innbyggere forbud mot å overføre pengene sine til de som har rapportert risikoen.

Hviterussland har forbudt inntak av levende griser, enkelte dyr og fugler, melk og meieriprodukter, grønnsaker, nøtter og frukt, kjæledyr og fett, animalske oljer, kar, søtsaker, salt med opprinnelse i EU, USA, Canada, Norge, Albania, Island, Nord-Makedonia, Storbritannia og Nord-Irland, Sveits.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg. kilder.