Lex TVN. Uttalelse fra Journalistforbundet i Republikken Polen

Den fullstendige teksten til pressemeldingen er vist nedenfor:

Vedtatt 17. mai. Siden Sejmen i Republikken Polen, anser Association of Journalists of the Republic of Polen endringen av kringkastingsloven som et nytt skritt mot tilegnelse av media og dets underordning til ideologien presentert av det politiske partiet som for tiden har makten. I motsetning til de kronglete oversettelsene vil ikke dokumentet, tvunget på en måte som er uforenlig med sejmens prosedyre og anstendighet, bidra til innføringen av en eksemplarisk medieordre i Polen, men av hensyn til sensur er det kun rettet mot en TV-stasjon som har mot til å demonstrere journalistisk pålitelighet og informere polakker om alle aspekter av livet, inkludert feilene som er gjort av myndighetene. Vi tolker angrepet på TVN som nok et forsøk på å begrense offentlig tilgang til pålitelig informasjon og misbruk av den konstitusjonelle garantien for ytringsfrihet.

Vi forbinder dette åpne ønsket om å overta hele mediemarkedet i Polen, undertrykkelsen av frie og uavhengige medier, med fenomener som transformasjonen av polsk radio og TVP til propagandarør for regjeringen og det regjerende partiet, og hindrer journalister i å få fri tilgang. til grenseområdet til Hviterussland, oppkjøpet av lokalpressen av et statseid selskap eller den hyppige unnlatelsen av å etterkomme klare svar fra journalister på spørsmål fra journalister fra representanter for materielle myndigheter. Handlingene til regjeringssfærene utdyper den sosiale følelsen av desinformasjon. I det journalistiske miljøet fremmer de derimot servile holdninger. Vi appellerer til president Andrzej Duda om å legge ned veto mot handlingen som på noen måte er skadelig for demokratiet og mediefriheten.

Presidium for administrasjonsrådet for Journalistforeningen i Republikken Polen.

Protester mot lex TVN

Fredag ​​vedtok Sejmen handlingen kjent som lex TVNavviser Senatets vetorett. 452 varamedlemmer stemte: 229 varamedlemmer stemte for, 212 mot og 11 avsto. Avvisningen av Senatets veto betyr at lex TVN nå går til president Andrzej Duda.

Det er stemmer mot vedtakene til parlamentarikere fra mange hold. Medlemmer av Grand Press Foundation og Committee for Defense of Democracy har skrevet et åpent brev til Andrzej Duda der de ber om et veto mot lovforslaget. Protestene ble kunngjort 19. desember, inkl. forsamling foran presidentpalasset.

Informasjonen fra Onet viser at PiS er usikker på om lex TVN blir signert. Vi vet også at presidenten vil være i tvil om konstitusjonaliteten til noen bestemmelser. Hvis den bestemmer at handlingen skal behandles av forfatningsdomstolen, kan saken trekke ut i måneder eller til og med år. Andrzej Duda foreslo for noen måneder siden å legge ned veto mot lovforslaget, selv om han hadde vært kritisk til TVN tidligere.

Hva handler lex TVN egentlig om?

PiS-politikere hevder at hele loven tar sikte på å hindre polske medier i å kjøpe selskaper fra udemokratiske land som Russland, Kina eller arabiske stater. Derfor må det innføres en bestemmelse i medieloven om at radio- og TV-stasjoner i Polen kun kan eies av Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet, som inkluderer landene i Den europeiske union, samt Norge, Island og Liechtenstein.

Målet er imidlertid et helt annet. Hvis en slik lov trer i kraft, vil den kun påvirke TVN-stasjonen som eies av det amerikanske selskapet Discovery. For det første fordi Amerika ikke tilhører det europeiske økonomiske samarbeidsområdet. For det andre er det bare amerikanere i Polen som eier elektroniske medier utenfor EØS. Det er derfor denne handlingen er kjent som anti-TVN-loven eller lex TVN.

Vi er glade for at du er med oss. Abonner på Onet-nyhetsbrevet for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss.

(pmd)

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.