Lex TVN. Stillingen til visepresidenten i EU-kommisjonen

handling kjent som lex TVN ble vedtatt av Sejmen fredag. 452 varamedlemmer stemte. 229 parlamentsmedlemmer var for, 212 mot og 11 avsto. 225 parlamentsmedlemmer fra PiS, tre parlamentsmedlemmer fra Kukiz’15 og Łukasz Mejza stemte for lex TVN. 10 medlemmer av Forbundet og ett ikke-registrert medlem avsto. Avvisningen av Senatets veto betyr at lex TVN nå går til president Andrzej Duda.

«Dagens avstemning i Sejm om medieloven mot TVN Group legger ytterligere press på den allerede urolige mediesektoren i Polen. Når denne loven blir bindende lov, vil ikke kommisjonen nøle med å iverksette tiltak i tilfelle manglende overholdelse av EU lov» , skrev Vera Jourova på Twitter.

«Vi forventer at alle medlemsland respekterer, beskytter og fremmer mediefrihet og pluralisme. (…) Mediepluralisme og meningsmangfold er det sterke demokratier verdsetter, ikke bekjempe,» understreket Jourova. .

«Det er derfor vi trenger #MediaFreedomAct for å støtte mediefrihet og pluralisme over hele EU,» la han til i innlegget. Dette er en henvisning til mediefrihetsloven, som EU-kommisjonen skal legge frem i 2022. Dens mål er å hindre politisk påvirkning og sikre mediepluralisme i medlemsland og land som ønsker å bli med i EU.

Hva handler lex TVN egentlig om?

PiS-politikere argumenterer med at hele handlingen er ment at polske medier ikke skal kjøpes av selskaper fra udemokratiske land som Russland, Kina eller de arabiske statene. Derfor må det innføres en bestemmelse i medieloven om at radio- og TV-stasjoner i Polen kun kan eies av Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet, som inkluderer landene i Den europeiske union, samt Norge, Island og Liechtenstein.

Målet er imidlertid et helt annet. Hvis en slik lov trer i kraft, vil den kun påvirke TVN-stasjonen som eies av det amerikanske selskapet Discovery. For det første fordi Amerika ikke tilhører det europeiske økonomiske samarbeidsområdet. For det andre er det bare amerikanere i Polen som eier elektroniske medier utenfor EØS. Det er derfor denne handlingen er kjent som anti-TVN-loven eller lex TVN.

Vi er glade for at du er med oss. Registrer deg for Onet-nyhetsbrevet for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.