Stort ansettelseslyst og positive forventninger fra arbeidsgivere. En stadig fallende arbeidsledighet som allerede har kommet tilbake til nivåer før pandemien.
Bildet var stort sett lyst da den svenske Arbetsförmedlingen la frem sine prognoser for arbeidsmarkedet for de neste to årene.
– Arbeidsledigheten har gått ned på bred front, spesielt blant 18-24 åringer, hjemlandsfødte og videregående utdannede, sa arbeidsmarkedsanalytiker Sandra Offesson i en pressekonferanse onsdag morgen.
Arbeidsledigheten fortsetter å synke
Etatens prognose er at arbeidsledigheten vil fortsette å synke så lenge prognosen strekker seg til 2023. Per november i år var den 7,2 %.
Neste år er prognosen 7,1 prosent, og i 2023 tror tilsynet den vil lande på 6,8. Dog med noen forbehold.
– Det er fortsatt en usikkerhet som kan påvirke disse vurderingene. Vi har fortsatt en pågående pandemi hvor det er usikkerhet om utviklingen, sier Sandra Offesson.
Langtidsledigheten fortsetter
Men det er røyk i gledesbegeret. Mens mange av dem som mistet jobben under pandemien har fått jobb, øker langtidsledigheten fart.
I dag har 49 % av alle medlemmer av den svenske offentlige arbeidsformidlingen vært arbeidsledige i mer enn ett år. Dette er rekordhøyder. Det er 28 000 flere enn før pandemien og den høyeste prosentandelen siden definisjonen ble introdusert i 2006, ifølge Sandra Offesson.
– Det betyr at splittelsen i arbeidsmarkedet har økt og at de som allerede var ledige har fått en vanskeligere situasjon, sier han.
Vannskillet i arbeidsmarkedet er utdanning etter myndighet.
– Mange av våre arbeidssøkere har kort utdanning og svak tilknytning til arbeidsmarkedet, hvor det nå i hovedsak handler om grunnutdanning og kunnskap i svensk for å øke jobbmulighetene, sier Maria Mindhammar, generaldirektør i den offentlige arbeidsformidlingen, i en pressemelding i forhold til prognosen.
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»