Lan-Marie Berg etterlyser antikorrupsjonslov i Norge – Dagsavisen

– Partiene AP eller Høyre har internalisert alvoret i disse kompetansespørsmålene, sier Lan Marie Berg, medlem av Stortingets kontroll- og konstitusjonskommisjon, til Dagsavisen fra MDG.

– Det vi ser i både Anniken Huitfeldts og Erna Solbergs saker er at alt tar for lang tid. I Huitfeldts tilfelle tok det litt tid før saken fikk konsekvenser og hun måtte gå, selv om det var helt klart at det var en alvorlig sak, spesielt for en utenriksminister.

De har forsøkt å innføre nye begreper som «uvitende inkompetent», og i Erna Solbergs tilfelle fortsetter de å sette mannen hennes foran henne, mener Berg, som skriver i en kronikk i Dagsavisen at det etter hennes mening var på tide med Prime. Statsråd Jonas Gahr Støre lot Huitfeldt gå.

Dette skjedde først under statsrådsskiftet mandag denne uken, nesten to måneder etter at saken ble offentlig.

Nytt byrå

Berg forsøkte onsdag i Stortingets spørretime å involvere statsministeren selv med et forslag som MDG ønsker å legge frem for Stortinget om kort tid: at Norge etter alle kompetanseskandalene lager sin egen kamp mot korrupsjonsstat etter fransk modell. .

Men statsminister Støre reagerte på at han ikke åpent ønsker å akseptere et slikt forslag. Han understreket at Norge har strammet inn føringene i håndboken for politisk ledelse, følger prosedyrer i ulike departementer og at de for øvrig har Økokrim, domstoler og riksadvokaten.

– Jeg er ikke sikker på at land som oppretter et antikorrupsjonsbyrå er helt sammenlignbare med Norge, sa Støre, som uttrykte tvil om at et slikt byrå er i norsk tradisjon.

Høy autoritet

Men Berg håper fortsatt at statsministeren vil løse saken og at de andre partiene på Stortinget støtter forslaget om ny etat.

– Når statsministeren legger vekt på Økokrim og domstolene, er en anti-korrupsjonsstat en helt annen ting, sier han og viser til at Frankrike for noen år siden opprettet byrået «La Haute Autorite» («Den høye myndigheten»). , som skal sikre åpenhet og åpenhet i politikernes økonomi.

– De er ikke Økokrim eller en domstol, men de har i oppgave å samle informasjon fra politikere i landsmøtet, regjeringen og høytstående byråkrater når de snakker om hvordan økonomien deres har vært de siste 10 årene, sier Berg.

– Du er lovpålagt å deklarere alt, for eksempel hva slags formue du har, hvor den kommer fra, om du har en konto på Caymanøyene eller en leilighet i Barcelona. Dersom du unnlater å gi det, eller gir uriktige opplysninger til myndighetene, straffes du med flere års fengsel. Når de går av med pensjon, må de fylle ut det samme fullstendige skjemaet. Hvis du mener det er noe galt, ønsker etaten å sende det videre til Statsadvokatembetet for etterforskning, sier MDG-politikeren.

– For naivt

Berg argumenterer for at internasjonale instanser lenge har kritisert Norge for å være for naive når det gjelder korrupsjon og kompetanse. Kvotereguleringen omfattet for eksempel ikke ektefeller og nærstående.

– La oss nå se resultatet. Det er veldig alvorlig når en tidligere statsminister er sammen med en ektemann som har handlet aksjer i åtte år når man har tilgang til informasjon som folk flest ikke har. Ektepar har felles økonomi; Det er derfor folk i Europa og andre land som har jobbet mot korrupsjon har vært veldig opptatt av å inkludere ektefeller, sier Berg, som mener åpenhet og kontroll er helt avgjørende for et tillitsbasert samfunn som Norge.

– Det betyr at hvis vi ønsker å bevare det som er så vakkert med det norske samfunnet; at vi stiller opp på dugnadsarbeid, at vi stoler på hverandre, at vi betaler for maten vi fikk på DNT-hytta – så deres folk må også kunne stole på politikerne sine. Det har vært for lite åpenhet, for lite kontroll og for lite bevissthet. Derfor har vi alle disse tingene også, legger han til.

Foreløpig er det liten entusiasme fra Høyre og Stortingets side for MDG-forslaget. Nestleder i Granskings- og etableringsutvalget, Aps Frode Jacobsen, skriver i en tekstmelding til Dagsavisen at han er enig med statsministeren:

– Et nytt byrå er neppe svaret på de utfordringene vi ser knyttet til kompetanse. Hvordan vi skal sikre bedre rutiner, systemer og regler i denne forbindelse vil være en viktig del av gransknings- og etableringskomiteens videre arbeid frem til disse sakene behandles i Stortinget over vinteren.

Utvalgsleder Peter Frølich (H) sier statsministeren også har sin støtte.

– Norge har allerede et slikt byrå. Økokrim heter det. Økokrim etterforsket og tok ut tiltale i korrupsjonssaker, uavhengig av om den mistenkte var politiker eller ikke, skriver Frølich i en epost til Dagsavisen og legger til:

– Det som bør gjøres for å unngå ytterligere jurisdiksjonsproblemer er problemstillingen kommisjonen nå jobber med. Vi er ennå ikke ferdige med å behandle saken og det kan være nyttig å komme med mer konkrete forslag.

På spørsmålet

Mandag måtte utenriksminister Anniken Huitfeldt forlate regjeringen, noe som ble begrunnet med hennes jurisdiksjon. Tidligere måtte også statsrådene Ola Borten Moe (Sp) og Anette Trettebergstuen (AP) trekke seg på grunn av kompetansebrudd.

Han er satt til høring om vernetingssaker i Stortingets gransknings- og etableringskomité 7. november. Både Huitfeldt, Moe og Trettebergstuen kalles gjestgiveri. Det samme gjør arbeidsminister Tonje Brenna, tidligere statsminister Erna Solberg og nåværende statsminister Jonas Gahr Støre.

Hold deg oppdatert. Motta det daglige nyhetsbrevet fra Dagsavisen

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *