Kvartalsvis oppdatering: Aktive valg økte et utfordrende kvartal

Selv om globale aksjemarkeder falt i tredje kvartal, presterte fondene våre relativt godt. Investorer holder fortsatt øynene på den amerikanske sentralbankens (Fed) renteforventninger. Feds kunngjøring i midten av september – og den påfølgende pressekonferansen – ble tolket som et signal om at rentene vil holde seg høye i en lengre periode, noe markedene reagerte umiddelbart på.

I fremvoksende markeder utviklet aksjene seg stort sett på linje med de i utviklede markeder. I denne sammenhengen var Taiwan, Sør-Korea og Kina de største negative bidragsyterne i løpet av kvartalet, men bekymringene for fremtiden til Kinas eiendomssektor er fortsatt – og det samme gjør frykten for helsen til landets banksektor – og sist, men ikke minst faktum at bedring etter pandemien fortsatt henger etter i Kina.

Fokus SKAGEN

Vårt målrettede aksjefond SKAGEN Focus presterte relativt godt i et vanskelig kvartal, med en avkastning på -1,29 %, sammenlignet med indeksen som presterte -2,84 %.

En sektor som lenge har fløyet under radaren, men som fortsatt kan dra nytte av høyere renter og vedvarende inflasjon, er finanssektoren i Japan. Vi har allerede sett en betydelig sektorrevaluering til fordel for våre posisjoner i Shiga Bank, Keiyo Bank og finanskonglomeratet Japan Post Holdings. Selv om svekkelsen av yenen har dempet avkastningen, er det i hovedsak bankposisjoner som i vesentlig grad forklarer den siste gode relative utviklingen til fondet.

Selv i USA ser ledere et større potensial for gode risikopremier i det amerikanske regionale banksystemet etter bankkrisen tidligere i år. Faktisk opererer mindre amerikanske banker nå billigere enn japanske banker. Av samme grunn økte fondet sin posisjon i regionbanken First Horizon, som handler godt under P/B og generelt er billigere enn sammenlignbare selskaper og med godt inntjeningspotensial.

Utfordringer i de mest rentesensitive sektorene gjorde at fondets posisjoner i råvarer, inkludert de to nordamerikanske tømmerprodusentene Canfor og Interfor, samt gruveselskapet Fortuna Silver Mines, trakk litt i avkastningen.

I løpet av kvartalet hyllet ledere det japanske gruveutstyrsselskapet Komatsu og hurtigladerprodusenten Accelleron, da begge aksjene nådde kursmålene satt av ledere. For å optimalisere porteføljen reduserte forvalterne også posisjoner i Shiga Bank og Keiyo Bank, som nå nærmer seg kursmålene.

Bildelsleverandøren Phinia har blitt en nykommer i porteføljen. Phinia jobber med komponenter til bilindustrien, inkludert drivstoffinnsprøytning og løsninger for hydrogen- og hybridbiler. En eksepsjonell nedgang i den europeiske små og mellomstore bedriftssektoren gjorde det også mulig for teamet å legge Signify, en global leder innen belysningsindustrien, til porteføljen. Ifølge ledere er dette en klassisk verdicase med gode muligheter for å være i forkant av overgangen til LED.

SKAGEN globalt

Vårt globale aksjefond SKAGEN Global gikk dårligere enn referanseindeksen i tredje kvartal, men begge endte kvartalet i minus. Fondet ga en negativ avkastning på -6,58 % sammenlignet med -2,84 % for indeksen.

Blant stillingene som bidro positivt var blant annet Alphabet (Google) og Old Dominion Freight Line. Fondet investerte først i Alphabet i 2012, og mens mange teknologitrender har kommet og gått siden den gang, har Alphabet gjentatte ganger klart å innovere sin virksomhet og skape nye inntektsstrømmer. Det er grunn til å tro at selskapet vil fortsette sin suksess.

Old Dominion hadde også et sterkt kvartal, blant annet fordi en av selskapets største konkurrenter, transportgiganten Yellow Corporation, måtte gi opp og begjære seg konkurs, hovedsakelig på grunn av sterke fagforeningskrav som tæret på selskapet. Old Dominion drives radikalt annerledes enn Yellow og ser ut til å ha økt markedsandelen etter konkurrentens konkurs.

Dollar General og Estée Lauder var blant de svakeste bidragsyterne til porteføljen i kvartalet. De to nevnte selskapene sliter med fortsatt nedgang i forbrukernes interesse etter pandemien. Spesielt er Dollar Generals primære målgruppe – lavinntektsamerikanere – presset av inflasjon.

I perioden investerte SKAGEN Global i et nytt selskap, nemlig informasjons- og analyseselskapet RELX, som har gjennomgått en spennende transformasjon det siste tiåret og nå er et innovativt dataanalyseselskap. Ledere mener markedet fortsatt undervurderer RELX sitt potensial, ettersom selskapet nå har fullført tungt grunnarbeid og ser gode muligheter for både organisk vekst og økt lønnsomhet.

SKAGEN Global-forvaltere solgte ingen posisjoner i løpet av kvartalet.

SKAGEN Kon-Tiki

Til tross for globale utfordringer gikk vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki bedre enn indeksen i tredje kvartal. I løpet av kvartalet falt fondet med -0,69 %, sammenlignet med indeksen som gikk ned med -2,36 %.

For sjette kvartal på rad gikk vårt vekstmarkedsfond bedre enn referanseindeksen. I tredje kvartal bidro også blant annet det kinesiske oljeselskapet CNOOC og energiselskapet TotalEnergies til resultatene på grunn av oppgangen i oljeprisen.

På minussiden trimmet blant andre LG Electronics og e-handelsgiganten Alibaba avkastningen. Førstnevnte ble satt under press av fortsatt lave forbruksforventninger, mens sistnevnte falt på grunn av den generelle nedgangen i det kinesiske markedet.

SKAGEN m2

I tredje kvartal slo det globale eiendomsfondet SKAGEN m2 sin MSCI All Country World Index Real Estate IMI-indeks, men lukket i minus med en avkastning på -2,55 % sammenlignet med -5,71 % av indeksen.

Norwegian Self Storage Group, den børsnoterte amerikanske eiendoms- og infrastrukturoperatøren DigitalBridge og det østeuropeiske industrilagringsselskapet CTP var de største bidragsyterne i perioden.

Self Storage Group kunne kunngjøre at de hadde mottatt et tilbud på alle aksjene i det amerikanske pensjonsselskapet TIAA til en premie på ca. 67 %. Self Storage Group har vært en del av SKAGEN m2s portefølje siden 2017. Dersom tilbudet aksepteres, betyr det at denne posisjonen bidro med 18 % til gjennomsnittlig årlig avkastning for aksjonærene.

DigitalBridges aksjekurs fortsatte å stige i tredje kvartal etter en sterk kvartalsrapport og den nylige kunngjøringen om en vellykket rekapitalisering av Data Banks datasenterportefølje, noe som muliggjør en spin-off, som er en klar katalysator i investeringssaken og enda et skritt mot å forenkle strukturen i selskapet.

CTP har en dominerende markedsposisjon i flere sentral- og østeuropeiske land og er godt posisjonert for vekst i disse markedene, støttet av vedvarende vekst i etterspørselen. Ved utgangen av august hadde selskapet leid 7 % mer plass enn året før, og husleieveksten var omtrent 11 % over fjorårets gjennomsnitt, noe som trosser ryktene om en nedgang.

De største negative bidragsyterne i kvartalet kom fra det amerikanske eiendomsselskapet Independence Realty Trust og American Tower, som tilbyr telekommunikasjonsinfrastruktur og driver blant annet telekommunikasjonstårn.

Independence Realty Trust presenterte en kvartalsrapport med blandede resultater: Stigende leiepriser og forbedret kontantstrøm på grunn av kostnadsreduksjoner, men på den annen side også lavere avkastning på investeringen i selskapets verditilbud og lavere vekst sammenlignet med konkurrentene. Ledere mener selskapet fortsatt er godt posisjonert for å klare det tøffere økonomiske klimaet i USA.

American Tower leier blant annet ut grunn- og tårnanlegg til kommunikasjonsselskaper, og dette er langsiktige leiekontrakter. American Tower er derfor svært rentefølsomt, spesielt på kort sikt. På lang sikt forventer imidlertid ledere at selskapet vil dra nytte av økt etterspørsel drevet av digital utvikling, noe som fører til fortsatte investeringer og etterspørsel etter tårn globalt.

Fondets portefølje hadde begrensede endringer i september, men tillegget av Phinia, en ledende leverandør av drivstoffinnsprøytningssystemer for kjøretøy, er verdt å nevne. Phinia ble skilt fra BorgWarner i juli 2023, og i tillitsmennes øyne representerer investeringsmuligheten et klassisk tilfelle av en oversett spin-off. Den nåværende verdsettelsen er betydelig lavere enn morselskapets relevante tidligere jevnaldrende, og ledere ser flere katalysatorer som kan drive en justering i aksjekursen. Ingen selskaper ble ekskludert fra porteføljen i perioden.

SKAGEN Vekst

Det nordisk-globale konsernet SKAGEN Vekst gikk bedre enn sin indeks med god margin i tredje kvartal. I løpet av kvartalet ga fondet en avkastning på 1,46 %, mens indeksen falt med -2,35 %.

SKAGEN Vekst dro fordel av stigende oljepriser, som styrket fondets betydelige posisjoner i energisektoren med selskaper som CNOOC og Shell.

I september var Telenor den største positive bidragsyteren, med samlet risikoaversjon i markedet som løftet defensive aksjer. Telenors aksjekurs ble ytterligere styrket av en rekke positive nyheter. Flere analytikere har rangert aksjen basert på forventninger om solide kontantstrømmer de kommende årene, kombinert med optimisme om en sannsynlig exit fra Asia. Nylige ledelsesendringer har også blitt ønsket velkommen, da de tydelig signaliserer fremgang i strategien for å forlate det asiatiske markedet, eller i det minste deler av det.

Det var Danmarks ISS som falt mest i løpet av kvartalet, ettersom fornyet bekymring over færre kontorer påvirket aksjekursen. Administratorene påpeker imidlertid at reduksjonen i kontorarealer kan utgjøre en utfordring for rengjøringsaktiviteten til ISS, men at dette allerede gjenspeiles i dagens handlingsforløp. I tillegg vil lavere vekst ha en positiv effekt på frie kontantstrømmer, da det frigjør kapital. Lederne forventer at selskapet vil bruke dette resultatet til å kjøpe tilbake aksjer og utnyttet derfor nedgangen til å øke posisjonen.

Lederne økte også stillinger i flere IT-selskaper, inkludert US Broadcom, samt TietoEvry og Kinnevik i Norden. I Kina ble posisjonen i China Mobile solgt for i stedet å bygge en posisjon i Alibaba. Fondet foretok også ytterligere kjøp i gruveselskapet Boliden, som er godt posisjonert for å dra nytte av den grønne omstillingen i verdensøkonomien.

SKAGEN Vekst mottok nylig en prestisjetung pris i Belgia for beste globale fond. Les mer om det her.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *