Kukiz berømmet Dudas vetorett, selv om han stemte på Lex TVN. Nå er det forklart

  • Mandag sa lederen av Kukiz’15 i en kommentar for Onet at «presidentens avgjørelse er mer verdig hans embete». Internett-brukere påpeker imidlertid overfor Kukiz at de stemte for lovendringen i Sejmen
  • «Og, kukis! Det var du som stemte slik at det ikke ble tvn og nå roser du denne Dude! Er du dum eller hva? Pol med et godt hjerte» – skrev politikeren innledningsvis
  • I talen sin beklaget han at presidenten ble styrt av polakkenes mening basert på meningsmålinger og ikke på en folkeavstemning
  • Flere lignende historier finner du på hovedsiden til Onet.pl

President Andrzej Duda kunngjorde at han hadde nedlagt veto mot endringen av kringkastingsloven. Historien traff TVN-stasjonen, som eies av det amerikanske selskapet Discovery. Hvis den nye loven trer i kraft, vil selskapet måtte selge en majoritetsandel på TV.

Presidentens avgjørelse om det «hete» vetoet ble rost av lederen for Kukiz’15, Paweł Kukiz. – Jeg synes presidentens avgjørelse i dag er hans embete verdig – sa han til Onet. Han understreket at Andrzej Duda, som representant for hele samfunnet, «alltid bør ta hensyn til opinionen når han godkjenner eller forkaster lover». Han la til at han er tilhenger av delegering av kapital i media, men ikke på bekostning av sosial uro.

Kukiz ble i sosiale medier anklaget for tidligere å ha stemt for endringen av medieloven. I et Facebook-innlegg viste han til disse påstandene.

«Og, kukis! Det var du som stemte på at det ikke skulle bli noen tvn, og nå roser du denne Dude! Er du dum eller hva? Pol med et godt hjerte» – skrev politikeren innledningsvis (original skrivemåte – red).

«Jeg svarer: 1. Som en politiker som mener at desentralisering av kapital i media (alle) ville være gunstig for Polen og som har vært inkludert i programmet siden 2015 – er jeg ikke fornøyd med presidentens avgjørelse. Fremveksten av en sivilstand (i stedet for partiet) og som folkets vilje (selv om jeg ikke er enig) går foran den politiske viljen til ethvert parti, tror jeg presidenten gjorde det bra ved å nedlegge veto mot medieloven fordi han uttrykte viljen av flertallet av innbyggerne den representerer. For meg er denne viljen til flertallet – med medieloven – uforståelig, men beslutningen til presidenten, valgt i stortingsvalget, som representerer denne viljen, må jeg respektere «- forklarte Kukiz i stemmen.

Resten av artikkelen under videoen:

Han understreket at en ting han beklager er det faktum at «presidenten ikke har beordret en gjennomsiktig folkeavstemning om dette spørsmålet, og innbyggernes vilje har blitt kartlagt kun av forskningssentre, og disse tjener alltid – mer eller mindre – de som betaler for undersøkelser».

«Vel, jeg må også akseptere det faktum at det fortsatt er en lang vei å gå for å få borgerlig bevissthet fra flertallet av polakkene og vilje til å forfølge – eller snarere kreve – et system som garanterer implementering og beskyttelse av sivile rettigheter mentalt (i betydningen politisk bevissthet) er vi nærmere Hviterussland enn Sveits. At vi (politisk) er et kibolsamfunn, ikke avgjørende. Men jeg tror at det en dag vil komme et vendepunkt. Vel, kanskje + tror jeg +, etter flere års erfaring i politikk, er det et for stort ord. Jeg drømmer om at en dag … » la Kukiz til på slutten.

Hva handler Lex TVN Act egentlig om?

Vi minner om at selv før jul sto Sejm-kultur- og mediekommisjonen uventet overfor Senatets resolusjon om loven som endrer loven om radio- og TV-kringkasting, eller den såkalte lex TVN. Det plutselige møtet i Sejm-komiteen vakte store følelser. Opposisjonsparlamentsmedlemmer motsatte seg lex TVN-prosedyren. De sa at de oppdaget en slik møteplan flere minutter før den startet. Øyeblikk senere ble handlingen kjent som lex TVN adoptert av Sejmen. 452 varamedlemmer stemte. Det var 229 medlemmer for, 212 mot og 11 avsto.

PiS-politikere har alltid hevdet at handlingen er ment at polske medier ikke skal kjøpes av selskaper fra udemokratiske land som Russland, Kina eller de arabiske statene. Derfor måtte det innføres en bestemmelse i medieloven om at fjernsyns- og radiostasjoner i Polen kun kunne eies av Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet, som omfatter landene i Den europeiske union, samt Norge, Island og Liechtenstein.

Målet var imidlertid et helt annet. Hvis en slik lov trer i kraft, vil den bare påvirke TVN-stasjonen som eies av det amerikanske Discovery-selskapet. For det første fordi Amerika ikke tilhører det europeiske økonomiske samarbeidsområdet. For det andre er det bare amerikanere i Polen som eier elektroniske medier utenfor EØS. Det er derfor denne handlingen er kjent som anti-TVN-loven eller lex TVN.

Til slutt, mandag, kunngjorde Andrzej Duda sitt veto mot lex TVN-loven. Onets konklusjoner er bekreftet at den kontroversielle endringen av PiS kringkastingsloven vil bli stoppet av Andrzej Duda.

Vi er glade for at du er med oss. Registrer deg for Onet-nyhetsbrevet for å motta vårt mest verdifulle innhold

Kilde: PAP, Onet

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *