Kriminelle eksperter på TV: sjakkskandale i Norge

RTL>sport>

18. januar 2022 – 09:37 Klokke

Den årlige «Tata Steel Chess»-turneringen er en av de mest prestisjefylte begivenhetene på sjakkkalenderen. Selv om årets utgave nettopp har startet, har den allerede skapt overskrifter i Norge. Årsaken er en ekspert hyret inn av fjernsynskringkasteren «TV2» for sine sendinger.

Eksperten var involvert i Norges største ran

I hvert fall siden verdensmester Magnus Carlsens enestående seier har sjakk blitt en nasjonal idrett i Norge. Superstjernens store spill sendes direkte og i sin helhet på TV, seertallene skyter jevnlig i været.

Kringkastingsrettighetene til «Tata Steel Chess»-turneringen som for tiden finner sted i Nederland, innehas av TV-stasjonen «TV2». Og i disse dager møter den tung kritikk. Årsaken: Kringkasteren ansatte David Toska, en ekspert involvert i norgeshistoriens største ran for noen år siden.

Etter 20 år i fengsel, nå TV-ekspert

I april 2004 var Toska medlem av den kriminelle gjengen som gjennomførte det såkalte «NOKAS-raidet» der politibetjent Arne Sigve Klungland ble skutt og drept og totalt ti millioner mennesker ble stjålet.US dollar. Noen medier har til og med kalt ham «mesterhjernen» og hjernen bak ranet.

At Toska, av alle, som ble dømt til 20 års fengsel i 2007 og prøveløslatt tidlig i 2018, ble ansatt som TV-ekspert for en sjakkturnering, skapte en storm av indignasjon i Norge.

Overskrifter i norsk presse varierte fra «smakløst» til «skandale», til minne om ikke bare offeret for ranet, men også selskapets ansatte, som fortsatt lider under konsekvensene av forbrytelsen i dag. En TV-sponsor grep umiddelbart inn og avsluttet samarbeidet med «TV2».

«Det er enda en grunn til ikke å se på sjakk»

Offeradvokat Paal Behrens beskrev Toskas engasjement for «Dagbladet» som «kynisk og totalt ubrukelig».

Erik Haaland, en av politibetjentene som ble skutt og drept under ranet, sa til Verdens Gang-avisen: «Jeg er alltid overrasket over at media kneler for domfelte. Det er enda en grunn til å ikke se. sjakk. Der gjorde han sitt beryktethet gjennom gjentatte alvorlige forbrytelser, som for meg er en meningsløs glorifisering».

Hvis TV-stasjonens mål er å irritere politiet og NOKAS-ansatte, «da har TV2 truffet blink», forklarte Haaland.

«Det var aldri min intensjon å irritere noen»

Sportslig leder i «TV2» Vegard Jansen Hagen begrunnet samarbeidet med Toska med «Verdens Gang» og sa kun: «Det er klart at det er ulike synspunkter, det respekterer vi Erik Haaland». Hagen sørget for at de andre moderatorene stod fritt til å spørre Toska om hennes fortid.

Og Toska selv? Etter eget utsagn hadde han ikke forventet en slik storm av indignasjon.

«Det var aldri min intensjon å irritere noen. Jeg er takknemlig for denne muligheten og for å kunne bidra til noe så viktig. Til slutt bestemmer seerne om jeg fortjener denne muligheten eller ikke,» sa en TV-ekspert anklaget for flere forbrytelser. tidligere. , som i sin ungdom ble ansett som en meget talentfull sjakkspiller. (De: sport.de)

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.